torsdag 17. oktober 2013

Fremtidige favoritter #5: Høstlektyre

Høsten har festet grepet her på Østlandet. Dagene er korte, og kveldene er ikke spesielt lange de heller. Mørketid er lesetid, sies det, og jeg følger absolutt dette utsagnet. Dessuten har jo årets bokhøst et hav av spennende leseoppplevelser å by på. Men hvilke bøker skal man velge? Jeg har sjelden en "plan" for lesingen min der jeg som oftest intuisjonen og magefølelsen ved utvelgelsen. Nye bøker av forfattere jeg liker er nesten alltid sikre valg. Mens klokka tikker ubønnhørlig mot vinter gleder jeg meg til å lese disse kommende favorittene:


Tabu av Ferdinand von Schirach
I Tyskland har Ferdinand von Schirach nyeste roman Tabu nettopp kommet ut, og som ventet rager den høyt på bestselgerlistene der nede. Jeg har skaffet meg et eksemplar på tysk og er veldig spent på hva forfatteren vil prestere denne gang. Forlaget beskriver romanen som en blanding av kunstnerroman og rettsdrama. Det blir ikke noe gjensyn med advokat Caspar Leinen (fra Collini-saken) i denne boka, men forholdet mellom klient og advokat vil fortsatt være et sentralt tema. I følge forlaget tar også denne romanen opp aktuelle samfunnsspørsmål, idet forfatteren, i kjent stil, utforske grensene mellom virkelighet og sannheten. Gyldendal forlag utgir boka på norsk i januar 2014.
The Goldfinch av Donna Tarrt
Den 22. oktober slippes endelig den nye romanen til Donna Tarrt på engelsk. Jeg elsket debutromanen hennes Den hemmelige historien, og selv om oppfølgeren Den lille vennen ikke var en like stor opplevelse er det all grunn til å se frem i mot Tarrts tredje roman. Her møter vi den tretten år gamle Theo som får livet dramatisk forandret etter å ha blitt utsatt for en ulykke. Han overlever men livet blir aldri det samme. Vi følger Theo gjennom de neste ti årene. Det eneste faste i tilværelsen hans er maleriet The Goldfinch (malt av Carel Fabritius i 1654) som følger ham over alt. Boka er på nesten 800 sider, så jeg har forhåndsbestilt den som ebok hos Amazon.
Vi ses i morgen av Tore Renberg
Finnes det en Tore Renberg uten Jarle Klepp? Ut fra omtalene i norske medier å dømme så er svaret et rungende JA! Jeg gleder meg til å lese Renbergs nye bok Vi ses i morgen med handling fra oljebyen Stavanger. Jeg forventer meg dystre skildringer og historier om outsidere, kjærlighet og svik. Jeg håper på vare menneskeportrett, indre monologer og noen tårer på slutten. Jeg setter meg sjelden inn i handlingen til en bok på forhånd, og jeg har nok litt urealistiske forventninger til selve plottet i Renbergs nye roman. Vil det være et Kompani Orheim på syre? Jeg gleder meg til å utforske et ny side av Renbergs forfatterskap.Hvilke bøker gleder du deg til å lese i høst?

7 kommentarer:

 1. Litt rart hvor glad jeg ble over at Renbergs nye ikke handler om Klepp. Jeg har fremdeles 2 igjen og hadde uoffisielt bestemt meg for å sette strek, mest fordi Pixley ikke er å oppdrive på lydbok. Kanskje jeg kan hoppe over den å gå rett på sistenevnte? Det må ihvertfall skje i all hemmelighet siden et slikt kronologibrudd for evig tid vil frata meg retten til å svinge pisken over andre.

  Shirac står på lista mi (pga you), og Tartt har jeg av en eller annen grunn trodd hørte til i gamle dager og var et av disse one hit wonder damene. Jeg likte også Den Hemmelige Historien, selv om jeg er usikker på om jeg hadde kommet gjennom, eller plassert meg selv så dypt i historien hvis jeg ikke hadde lest kontinuerlig søvnløs på trangt fly med flyskrekk - i 12t = litt over halvveis.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også Pixley til gode. Jeg har heller ikke lest Klepp-serien i rekkefølge, så jeg tror du trygt kan snike deg videre til neste bok. Samtidig høres jo rollen som piskesvingende kronologifanatiker morsom ut. Du får nesten bestemme selv!

   Når Tarrt utgir en roman hvert tiende år er det lett å se på henne som en "one hit wonder." Man oppdager henne på en måte på nytt hver gang :) Jeg er i alle fall spent på den nye boka hennes, men er glad for at jeg har andre favorittforfattere som har en litt hyppigere produksjon enn henne :)

   Slett
 2. Åh, det er så mange bøker som frister, men altfor liten tid (dette begynner å bli en klisjé - om det ikke allerede er det). Jeg har i alle fall fremdeles Ferdinand von Schirachs "Forbrytelser" på leselisten etter at du skrev om Collini-saken for vel ett år siden. "Den hemmelige historien" likte jeg også, men at det fantes en oppfølger var ukjent for meg så takk for den opplysningen! Uansett ble jeg nysgjerrig da jeg leste at hun nå er klar med en ny roman for jeg var litt som Ingalill og trodde hun var en one-night-stand :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tiden er alt for knapp til å lese alt som er spennende! Selv har jeg en ganske løs leseplan frem til årsskiftet, men plutselig dukker det opp noen nye bøker som får hele listen til å gå i stå. Jeg vil gjerne lese like mange bøker som i fjor, men med så mange tykke bøker på vil-lese-listen vet jeg ikke om det går... Supert at "Forbrytelser" fortsatt står på leselisten din. Det er min absolutte favoritt bland von Schirachs bøker :)

   Slett
  2. En leseplan er greit, selv om min også pleier å bli endret når andre bøker dukker uventet opp. Men det er helt ok. Jeg håper å få lest "Forbrytelser" i løpet av neste år.

   Slett
 3. Tabu og Tartt er definitvt obligatorisk lektyre i høst. Renberg er lest og jeg tror jeg nøyer meg med å si det. Kanskje jeg egentlig er et lite bygdetroll?
  Hva synes du om den nye til Tartt? Blir det smakebit på søndag?

  Bare later vi som vi ikke skulle blogge om Roth?
  Jeg har lest boken men ikke skrevet noe ennå...drar på Inka-trail nå så det er mulig hele innlegget må vente til jeg er tilbake.

  SvarSlett
 4. Så langt liker jeg Tarrt, og det jeg har lest så langt lover godt. Boken hennes er en slik bok hvor man må la seg sluke av leseopplevelsen, Jeg må skynde meg å gjøre meg ferdig med "tabu" slik at jeg kan gi boka min fulle og hele oppmerksomhet. Jeg skal absolutt prøve meg med en smakebit på søndag:=)

  Og Roth da... Jeg har lest boka ferdig og jobber med omtalen. Det er rart hvor vanskelig det skal være å holde bloggfrister, men hverdagen setter sine begrensninger av og til. Jeg gleder meg til å lese omtalen din i alle fall! Du ha må riktig god tur til Sør-Amerika, Snakk om drømmereise!

  SvarSlett