lørdag 3. januar 2015

Leseåret 2014 - En oppsummering

Nok et leseår er tilbakelagt, og tradisjonen tro skal det hele oppsummeres, analyseres og vurderes. Jeg er absolutt fornøyd med bokvalgene mine i 2014, men skulle gjerne ha blogget mer i året som gikk. Men slik er livet når både jobben og twinsa på 4 år krever sitt. Med mindre TV-titting i 2015 blir det forhåpentligvis nye og bedre takter på bloggen.

Tallenes tale:

Jeg leste 42 bøker i 2014.

I år har jeg:
  • Lest 33 papirbøker, 9 e-bøker.
  • Lest 26 skjønnlitterære bøker, 15 sakprosabøker og 1 essaysamling.
  • Lest 25 bøker på norsk, 9 på engelsk, 7 på tysk og 1 på svensk.
  • Lest forfattere fra 13 land: Norge, Sverige, Island, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Sveits, USA, Russland, Østerrike, Australia, Colombia, og Sør-Afrika.

Listen over alle bøkene jeg leste i 2014 kan du se her.

Mest minneverdige leseopplevelser i 2014:

Sakprosa:
  • Florian Illies: 1913 (omtale
  • Maxim Leo: Haltet euer Herz Bereit (omtale)
  • Katja Petrowskaja: Vielleicht Esther 
Petrowskajas kritikerroste bok er et must for alle som interesserer seg for 2. verdenskrig og Holocaust. I boka forsøker forfatteren å samle sin egen families historier. Et sentralt spørsmål i boka er hvordan vi skal kunne minnes historien når tidsvitnene forsvinner. Boka foreligger i norsk oversettelse i april 2015 med tittelen Esther, kanskje.

Skjønnlitteratur:
  • Philip Roth: The Plot Against America (omtale)
  • Lars Mytting: Svøm med dem som drukner

Krim:
  • John le Carré: Spionen som kom inn fra kulden (omtale)
  • James Lee Burke: I skyggen av Swan Peak
  • Simon Urban: Plan D (omtale)
 
Mine leseprosjekt i 2014:

Leseprosjekt #1: DDR / Den kalde krigen:

Europeisk etterkrigshistorie er et tema jeg synes er uhyre interessant. I 2014 var det 25 år siden Berlinmuren falt, og jeg har lest bøker som kan knyttes til dette jubileumet. Jeg har lest 3 skjønnlitterære bøker og 3 dokumentarer om emnet i året som gikk:

  • John Le Carré: Spionen som kom inn fra kulden, Muldvarpen og Den usynlige spion (samleomtale her)
  • Maxim Leo: Haltet euer Herz Bereit (omtale)
  • Anna Funder: Stasiland
  • Ingrid Brekke: Da Øst ble Vest 

Leseprosjekt #2: Philip Roth:

Et av mine langsiktige mål er å lese hele forfatterskapet til den amerikanske forfatteren Philip Roth. I år har jeg lest fire av romanene hans; Exit-Ghost, Indignation, Portnoy's complaint og The Plot Against America (norsk: Konspirasjonen mot Amerika). Av de fire bøkene var det egentlig bare The Plot Against America som gjorde inntrykk. Til gjengjeld vil jeg regne den blant de beste bøkene jeg noen gang har lest. Se min omtale av boka her.


Leseprosjekt #3: 1001-bøker:

2014 var klassikernes år for min del, og jeg har lest 12 bøker på listen over 1001 bøker man må lese før man takker for seg:
  • Philip Roth: Portnoy's complaint og The Plot Against America (omtale)
  • John Le Carré: Spionen som kom inn fra kulden, Muldvarpen og Den usynlige spion (omtale)
  • Joseph Roth: Radetzkymarsch (omtale) - Gjenlesning
  • J.M. Coetzee: Ungdom
  • Arno Geiger: Es geht uns gut (norsk tittel: Vi har det bra) - Vinner av den tyske bokprisen 2005
  • Ford Maddox Ford: The Good Soldier
  • Gabriel Garcia Marquez: Kjærlighet i koleraens tid - Gjenlesning
  • Thomas Bernhard: Wittgensteins nevø (omtale)
  • Ivan Turgenjev: Fedre og sønner (omtale)

Leseprosjekt #4: Første Verdenskrig

I 2014 kunne vi også markere at det var 100 år siden Første Verdenskrig startet. Mitt mål var å lese meg opp på emnet, både gjennom skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg leste 3 bøker med tilknytning til temaet:
  • Florian Illies: 1913 (omtale)
  • Christopher Clark: The Sleepwalkers. How Europe Went to War in 1914 (omtale)
  • Ford Maddox Ford: The Good Soldier 
Dette antallet er jeg bare sånn passe fornøyd med, for aldri har vel et leseprosjekt ført til så mange uavsluttede bøker. Jeg nevner i farten: Christopher Clarks Kaiser Wilhelm II, Roy Andersens 1914. Inn i katastrofen, Norman Stones Første Verdenskrig og Brandal m.fl. De ukjente krigerne. Nordmenn i Første Verdenskrig.


Jeg gleder meg til mange gode leseopplevelser i 2015 - og til å dele dem med deg!

7 kommentarer:

  1. Du verden for en oppsummering! Flott inndelt og detaljert. Mye interessant her, ser jeg, Må nok lese "Esther, kanskje", når den kommer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for at du lot deg inspirere! "Esther, kanskje" utkommer på Gyldendal forlag. Dersom du søker opp tittelen på boka på deres nettsider vil du få en fyldigere omtale av den. Dette er nok den boken jeg "angrer" på at jeg ikke fikk omtalt. Historien gikk dypt inn på meg. Les den! :)

      Slett
  2. Vilken intressant summering av ditt bokår! Kul att läsa. Du har verkligen redogjort för många olika aspekter. Intressant att se vilka språk du läst på och varifrån böckerna kommer. :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du fant innlegget interessant! Jeg er veldig fornøyd med leseåret 2014, hvis vi ser bort fra 1. verdenskrig-prosjektet da :)

      Slett
  3. (ikke slette nå da)

    7 bøker på tysk, innenfor, for meg, heavy emner, er meget imponerende. Det samme vil jeg si er disse krigsprosjektene dine. Får meg til å føle meg feig og erketypisk i 2015 (og 2014 målene) der jeg for tiden kjører svært safe med 1001 og andre prisvinnere. Jeg hadde noen mer spesifikk prosjekter men... lot ting stå åpent inntil videre. Det er jo alltids lov å legget til.

    Skal du fortsette med prosjektene i 2015 - eller kommer det nye?
    I eget innlegg? Forresten:
    Jeg leste (hørte) nettopp Martin Amis The Zone of Interest - hovedsaklig tyskerperspektiv fra innsiden av konsentrasjonsleir, - det er lenge siden jeg har blitt så rystet av ei bok. Det var holdningene, liketilheten, planlegginga, og det at de egentlig ikke brydde seg eller lot seg berøre, eller ihvertfall fortrengte de delene av seg som kunne bli berørt uten at de skjønte eller gjorde det bevisst, sannsynligvis meget mennesklig = meget skremmende. Noe for deg?

    SvarSlett
    Svar
    1. Smart måte å lese på, med periodevise temaer - har lurt litt på å gå over til det selv. Syntes det var flere spennende bøker her, og er imponert over bredden og tyngden i det du leser!

      Slett
    2. Ingalill & Linn: Takk for gode ord! Det som er fint med tema-lesning er at man kan få mye til å passe inn. F.eks boka "1913" som ikke handler om første verdenskrig i det hele tatt fikk plass i sekken.

      Jeg skal fortsette med de samme temaene i 2015, bortsett fra første verdenskrig som tok nesten knekken på meg. Her valgte jeg alt for mye sakprosa - og akkurat det prosjektet burde hatt en mer skjønnlitterær vinkling. Når noe har skjedd for 100 år siden blir de harde fakta så tørre, selv om de er aldri så grusomme. Jeg må snart få lest "Intet nytt fra vestfronten" og "Trolldomsberget" (Thomas Mann) men de kan falle inn under 1001-kategorien.

      Andre verdenskrig dukker stadig opp som tema hos meg, så jeg googlet "The Zone of Interest", Inga Lill. Uhyre interessant handlingsbeskrivelse, selv om denne type bøker gir meg mareritt om nettene. Vil vi lære av fortiden nå når også andre verdenskrig ligger 80 år tilbake i tid??

      Slett