tirsdag 21. juli 2015

På sporet av Andre verdenskrig #1


Den tyske soldatkirkegården på Alfaset i Oslo

Er du også av den typen som trekkes mot kirkegårder? Jeg vet jeg ikke er alene om å synes det er spennende å vandre rundt i disse stille by-oasene, lese navn fra tidligere tider og dikte opp historier om levde liv. Eldre gravplasser, gjerne utenlands, med eføybekledte madonnaer og utsmykkinger som skriker ut: «Memento mori,» har en spesiell tiltrekningskraft på meg. Også Oslo har slike "hemmelige" rom som det er verdt å utforske nærmere.

Et drøyt steinkast fra IKEA på Furuset i Oslo ligger Alfaset kirkegård. Jeg har kjørt forbi dette stedet mange ganger, og hver gang har jeg undret meg over de mange korsene av granitt som står for seg selv, litt adskilt fra resten av kirkegården. Dette stedet ligger rett ved Strømsveien der trafikken dundrer forbi hele døgnet. Det er bare et lavt steingjerde og en smijernsport som skiller dette området fra storveien, men innenfor murene hersker det likevel en egen ro. I går besøkte jeg denne historiske plassen for første gang og jeg lærte mye om et for meg ukjent kapittel i norsk krigshistorie.

 

Jeg hadde ikke lest noe om dette stedet på forhånd, men fordi korsene ser så «germanske» ut ble jeg ikke overrasket over hva jeg fant. Det er den tyske soldatkirkegården, Deutscher Soldatenfriedhof, som ligger her på Alfaset. I årene 1940-45 begravde den tyske okkupasjonsmakten sine døde soldater på Ekeberg krigskirkegård, der du i dag finner den nye skulpturparken. På begynnelsen av 1950-tallet ble gravene flyttet fra Ekeberg hit til Alfaset, og det ble etablert en egen minnelund for de tyske soldatene. I dag fremstår stedet som et verdig, men også særegent minnesmerke fra andre verdenskrig.



Krigskirkegården ligger som sagt for seg selv, adskilt fra resten av kirkegården. Når jeg besøker stedet er det sommerstille her. Fuglene synger, og de store trærne som omkranser området gir litt skygge for sola. En rødstrupe sitter på et av de mange korsene og ønsker meg velkommen. På høyre side, med en gang man kommer inn på området, ser man et stort, mørkt mausoleum. Her er navnene på alle de gravlagte soldatene inngravert. Jeg syntes mausoleet var skummelt; det appellerte for mye til fantasien min, men resten av området er lyst og luftig. Stedet er ganske stort, med rad på rad av like kors. Det ligner faktisk på krigskirkegårdene man finner langs Vestfronten, om enn i en mye mindre skala. 3200 menn og noen kvinner ligger begravd her, og på hvert kors er det inngravert seks navn, tre navn på hver side av korset, alle med stilling/militærgrad og dato for fødsel og død.


Det er mange unge menn begravd her, ser jeg. Mange av dem var bare rundt 20 år da de døde. Selv om de tilhørte fiendemakten, de som okkuperte landet vårt, så er krig et helvete der døden aldri er vakker. Det er det lett å stille seg selv spørsmålene: Hvem var disse menneskene, og hvordan døde de? Uansett hvilke brikker de utgjorde i krigen, så var de noens sønner, fedre og ektemenn. Det ser man også bevis for når man oppsøker denne gravplassen. Man skulle kanskje tro at dette er et område som ingen oppsøker, men på flere av gravene finner man blomster som noen har lagt ned. På en av gravene fant jeg en plakett med fransk tekst, med en siste hilsen «...fra din familie.» Kanskje den døde kom fra de tyske grenseområdene mot Frankrike? Jeg tenker med meg selv at hvert navn, hver skjebne, kunne vært et utgangspunkt for en roman.

Noe som også er litt spesielt er at det skal ligge 96 tyske soldater fra første verdenskrig begravd her på soldatkirkegården. Jeg tok meg ikke tid til å finne disse gravene men jeg har lest meg opp på historien. I månedsskiftet mai/juni 1916 ble tidenes største sjøslag, også kalt «Slaget ved Jylland», utkjempet utenfor kysten av Danmark. Mange døde marinesoldater fløt i land i Norge, og noen av dem er altså begravd på Alfaset.

Den tyske soldatkirkegården på Alfaset er vel verdt et besøk. Det er et minnesmerke til ettertanke. Stedet gjorde inntrykk på meg, kanskje mest fordi det med all tydelighet illustrerer historiens mange sider. Jeg synes det er flott at vi i dette landet, 70 år etter krigens slutt, har et sted der de døde blir minnet med verdighet, uansett hvilken side de den gang representerte.


Alle foto/ all photos © bokofilia

Kilder:
Oslo Byleksikon
Wikipedia
Lokalhistoriewiki
NRK Ekko: Verdenskrig på Vestfronten og på Alfaset i Oslo (link til Podcast)
Side til det tyske Volksbund für Deutsche Kriegsgräberfürsorge (se link)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar