Kilde: http://teacoffeebooks.tumblr.com/ |
Det er full fart på jobben om dagen, og det meste av boktanker må vike for arbeidsstrømmen. Men midt i det travle henger jeg meg på leserprofil-utfordringen til vår "söta syster" Bokhora. Norske Bokmerker brakte utfordringen over grensen, og mange bokbloggere har delt den videre. Jeg synes det er spennende å lese de ulike svarene på spørsmålene. De viser at det er et stort mangfold blant norske bokbloggere!
1. Hvilken bok leste du sist?
Jeg har nettopp avsluttet to romaner: Damon Galguts The good doctor og Jan Guillous Vägen til Jerusalem. Den første boken var et nytt, godt bekjentskap, den andre et hyggelig gjensyn. Det er faktisk 11 år siden sist jeg leste Guillous serie om Arn Magnusson for første gang (jeg husker det fordi mannen min og jeg ble sammen den sommeren), og jeg synes fortsatt at dette er bra saker. For meg illustrerer de to romanene det fantastiske med litteratur: I bøkenes verden oppheves tid og rom, og uansett hvor i verden og til hvilken tid handlingen foregår kan man alltid lære noe nytt. Man kan parallel-lese om utfordringene til det nye Sør-Afrika og nasjonsbygging i Sverige på 1100-tallet uten at det føles som en rar kombinasjon.
2. Hvilken bok skal du begynne på nå?
Akkurat nå holder jeg på med boken Farewell. The greatest spy story of the twentieth century, men jeg kommer ikke til å fullføre boka. Jeg fikk lyst til å lese mer om den russiske dobbeltagenten Vladimir Vetrov (med kodenavnet "Farewell") etter å ha sett et Discovery-program om ham i forrige uke. Forfatterne har som ambisjon å fortelle en av den kalde krigens største spion-historier, men det snubles allerede fra start. Det kan kanskje være noe i påstanden om at Vetrovs handlinger endret retningen til den kalde krige, men så langt klarer ikke forfatterne å argumentere godt nok for det. Dessuten skjemmes boka av en uhorvelig mengde irrelevante detaljer, dårlig språk (oversettelse?) og en total mangel på dramaturgi. At man i stor grad har benyttet seg av en haug usikre kilder gjør ikke historien mer overbevisende. Jeg sier bare "Goodbye, farewell, auf wiedersehen, Adieu..."
3. Er det mest mannlige eller kvinnelige forfattere i bokhyllen din?
Jeg liker å tro at bokhylla mi viser essensen av meg som leser. Jeg leser flest mannlige forfattere og det gjenspeiles også i bokhylla mi. Jeg er usikker på hvorfor det er slik, men jeg lever greit med kjønnsfordelingen. Når det er sagt er de viktigste damene på plass: Skram, Undset, Austen og Hustvedt. Blant andre.
4. Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker «nå har jeg kommet en fjerdedel/halvparten» eller lignende?
Jeg teller ikke sider men jeg holder ubevisst oversikt hele veien. Jeg er spesielt opptatt av å ha oversikt når jeg leser krim-bøker. Jeg liker å vite når forfatteren har tenkt å sette inn et ekstra gir. Jeg er også opptatt av hvor langt jeg er kommet dersom jeg liker boken veldig godt. Da må jeg forberede meg på at en god leseopplevelse snart tar slutt.
5. Hvordan velger du hvilke bøker du vil lese? (For eksempel omslag, tips fra venner, anmeldelser, topplister, blogger osv)
Jeg leser veldig ofte etter innfallsmetoden. Jeg henter mye inspirasjon til lesingen gjennom avisartikler, anmeldelser, noen ord i TV eller radio. Andre (bok-) blogger er også en uendelig kilde til inspirasjon. Jeg har gjerne en liste over bøker jeg kan tenke meg å lese, men jeg har sjelden en leseplan jeg følger.
6. Når er en bok for lang?
En bok er alltid for lang dersom den ikke fenger meg, uavhengig om den er på 90 eller 900 sider. På den andre siden kan en bok aldri være for lang dersom den er god. Jeg *hjerter* tykke bøker!
7. Leser du like gjerne på engelsk (hvis det er originalspråket) som på norsk?
Jeg leser gjerne på engelsk, men det er ikke et "must" for meg å lese en bok på orginalspråket. Språkvalget styres først og fremst av om jeg vil lese boka med en gang (dvs umiddelbar nedlasting til Kindelen) eller om den kan vente til neste biblioteksbesøk. Jeg liker å veksle mellom norsk og engelsk. Ellers leser jeg på svensk, dansk og tysk.
8. Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale ALLE vennene dine til å lese?
En bok jeg skamløst har misjonert for det siste året er tyske Ferdinand von Schirachs Forbrytelser. Alle burde lese og bli berørt av von Schirachs små historier om forbrytelse og straff, skam og skyld. Han går rett til kjernen av hva det vil si å være menneske, og det blir rett og slett ikke stort bedre enn dette.
9. Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall – når gir du opp?
Jeg har ingen problemer med å avslutte et fruktløst (lese-)forhold. Jeg gjør det jevnt og trutt og føler ingen samvittighetskvaler ved det.
10. Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din – og hvilken finnes ikke?
Jeg tror de fleste sjangere er representert i hylla mi, bortsett fra YA-litteratur som jeg sjelden leser. Jeg har lest Harry Potter, men har ikke bøkene i hylla.
Fin leseprofil!:) Likte at du hadde gjort det på grundig vis, ble interessant lesning:) Takk for anbefaling! Ha en herlig søndag!:)
SvarSlett