fredag 10. januar 2014

Leseåret 2013 - En oppsummering



Tallenes tale:
Jeg leste 41 bøker i 2013. Jeg hadde nok tangert/passert 2012-resultatet på 43 bøker dersom jeg hadde telt Murakamis 1Q84 som to romaner (jeg lastet den ned som to separate e-bøker), droppet Donna Tarrts murstein The Goldfinch og unngått ungenes doble dose med vannkopper i romjulen. Man må heller ikke glemme at skriving av bokomtaler på bloggen også tar tid fra lesingen. Men hvem teller bøker?

I år har jeg:
  • Lest 27 papirbøker, 12 e-bøker og hørt 2 lydbøker.
  • Lest 29 skjønnlitterære bøker, 10 sakprosabøker og 2 diktsamlinger.
  • Lest 21 bøker på norsk, 15 på engelsk og 5 på tysk.
  • Lest forfattere fra 10 land: Norge, Sverige, Tyskland, Storbritannia, Sveits, USA, Canada, Sør-Afrika, Zimbabwe og Japan. 

Listen over alle bøkene jeg leste i 2013 kan du se her.

The best of 2013:
Jeg har hatt veldig mange gode leseopplevelser i året som gikk, og det er helt umulig å kåre noen vinner. Her er noen av mine favoritter:

  • Nick Hornby: The complete Polysyllabic Spree (omtale)
  • Ponto/Albrecht: Patentöchter (Guddøtre) (omtale)
  • Eugen Ruge: Når lyset svinner (omtale)
  • Stefan Aust: Baader-Meinhof. Historien om røde Armé Fraksjon (omtale)
  • J.M. Coetzee: Barndom
  • Haruki Murakami: 1Q84 
  • Harper Lee: To kill a mockingbird / Drep ikke en sangfugl


Lesetrender 2013:
Jeg liker å tro at jeg leser variert, men noen lesetrender har utmerket seg i år:

Bøker fra "det hvite Afrika":
Vanære (omtale) og Barndom av J.M. Coetzee, The Good Doctor (omtale) av Damon Galgut og La oss ikke gå i hundene i kveld (omtale) av Alexandra Fuller.
 
Terror, radikalisering og elendighet:
Det vi kan stå for (omtale) av Geir Lippestad, Patentöchter (Guddøtre) (omtale) av Ponto/Albrecht, Baader-Meinhof. Historien om røde Armé Fraksjon (omtale) av Stefan Aust, American Pastoral (omtale) av Philip Roth

Ellers kretser tematikken i de fleste bøkene rundt stikkordene Skyld - Soning - Skam.


Stolteste blogg-øyeblikk:
Jeg leste, likte og anbefalte Astrid Sverresdotter Dypviks Det var DDR. Forteljingar om eit nedlagt land. I den forbindelse var jeg så heldig å få gjøre et forfatterintervju med henne. Det ga lesingen en ekstra dimensjon! Du kan lese intervjuet her. Og les boka!

 



1001-listen:
Jeg lest 8 titler på 1001-listen over bøker man bør lese før man takker for seg:
  • Haruki Murakami: 1Q84
  • Mario Puzo: Gudfaren (omtale)
  • Friedrich Dürrenmatt: Dommeren og hans bøddel (omtale)
  • J.M. Coetzee: Vanære (omtale)
  • Philip Roth: American Pastoral (omtale)
  • Philip Roth: Sabbaths teater
  • Harper Lee: To kill a Mockingbird
  • E.M. Forster: A room with a view
Det buttet litt med både Dürrenmatt og Forster, men resten var lutter leseglede. Jeg kommer til å velge meg bøker fra 1001-listen også i år.


Årets forelskelse:
At jeg skulle forelske meg i en 80-åring i 2013 var det nok ikke mange som hadde gjettet på forhånd. Den amerikanske forfatteren Philip Roth tok meg i alle fall med storm i året som gikk, og jeg leste i alt fire bøker av ham: American Pastoral (omtale), Sabbaths teater, Everyman (omtale) og I married a communist (omtale).


Jeg kommer til å fortsette mitt Roth-leseprosjekt i 2014. Jeg har fortsatt ingen planer om å lese bøkene hans i kronologisk rekkefølge, men velger heller lesestoff etter innfallsmetoden. Jeg kommer også til å arrangere samlesning av Roth i året som kommer.

20 kommentarer:

  1. Flott oppsummering! Har ikke kommet så langt at jeg har summert 2013 enda, får se om det blir. Du ga meg noen ideer her!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Jeg synes det er spennende å lese andres oppsummeringer og gleder meg til å lese ditt bidrag når det kommer :)

      Slett
  2. Så spennende og gøy å lese om ditt leseår, Anne! Jeg synes du har lest veldig mye forskjellig. Ja, og så har du gjort meg nysgjerrig på Roth! Men jeg vet ikke om jeg får prioritert det i år. Ønsker deg en fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Roth stod på "skal-lese"-listen min i mange år før jeg startet å lese bøkene hans i 2013. Man rekker bare et visst antall bøker i løpet av et år, og det er klart man må prioritere!

      Slett
  3. Interessant oppsummering . Jeg har lest !Q84 og Dommeren og hans bøddel. Gode bøker begge.Ikke jeg heller har oppsummert enda, kanskje jeg greier det i helga.:) God helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. God helg til deg også! Det blir spennende å lese oppsummeringen din når den kommer!

      Slett
  4. Der var det mye variert! Jeg er spesielt imponert over at du har lest 5 bøker på tysk. Det er noen år siden jeg gjorde det sist, og det var ein tynn lefse - om jeg ikke husker feil. Jeg kjøpte meg Sabbaths Teater i fjor og har den på leselista for i år. Sliter litt med et temmelig drøyt pensum dette halvåret, så jeg må være effektiv. Har funnet mange gode bøker i 1001-lista og vil også fortsette i Lines lesesirkel. Leste nettopp ferdig Kain av Saramago. Den likte jeg virkelig godt, og skal prøve å få skrevet noe om den ila helgen. Tenkte å ta en skikkelig pensum-rassia de nærmeste to dagene og ligge på forskudd til en forandring. Da kan jeg lese mer skjønnlitteratur i ukedagene med god samvittighet ;-) Lykke til med lesemål for inneværende år! Det er kvaliteten, og ikke kvantiteten som gjelder.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er veldig fornøyd med 5 tyske bøker i år - og ikke minst er jeg fornøyd med hele 10 sak-prosabøker også! I fjor leste jeg både svensk og dansk. I år ble det altså tysk :) Det er så mange perler på 1001-listen. Neste bok ut derfra blir nok "Spionen som kom inn fra kulden". Jeg forventer ingen perle, kanskje, men jeg er spent på boka! Jeg er imponert at du klarer å kombinere "kose-lesing" med pensum og jobb. Du er flink, Marianne!

      Slett
    2. I fjor var første året jeg leste svensk på veldig lenge. Jeg finner det veldig mye tyngre enn engelsk faktisk, så at du også leser skandinavisk står det respekt av. Spesielt svensk må jeg nesten lese høyt for meg selv for å klare å komme inn i historien. Det er noe med meg og svensk tror jeg. Dansk går noe bedre, kanskje fordi det er nærmere min stavangerske dialekt? Spionen som kom inn fra kulden leste jeg på 80-tallet engang - og da var boka allerede 20 år gammel. Slukte alt jeg kom over av John le Carré, og nå skal jeg lese den på ny i lesesirkelen. Mye flott på 1001-lista ja, der er jeg helt enig! Koselesing, pensum og jobb konkurrerer hele tiden. Heldigvis har jeg store unger og lesehest som samboer, ellers hadde det aldri gått. Det hjelper selvfølgelig at det er nordisk årsstudium jeg går på, for da får jeg lest interessant skjønnlitteratur som en del av pensum. Som nå, når jeg leser To The Lighthouse. Det blir jo både studie, 1001, utenlandsk forfatter og Off the shelf kryss på ei og samme bok ;-)

      Slett
    3. Mange fluer i en smekk, med andre ord! :) Jeg er oppvokst med svensk barne-tv og kort vei til svenskegrensen. Svensk har ikke vært vanskelig for meg å lese/forstå, men da jeg prøvde meg på 1001-boka "Röda rummet" (Strindberg) i eldre svensk språkdrakt ble det for tungt. Jeg synes dansk går greit å lese, men ofte vanskelig å forstå når det snakkes. Jeg tror du har mye rett i dialektsammenligningen!

      Slett
  5. Fin oppsummering! Du er flink til å lese variert. Jeg kjenner jeg nesten er litt misunnelig på forholdet ditt til Roth (ok, innrømmer at det hørtes rart ut), savner denne følelsen av å virkelig klaffe med en forfatter. Har tenkt å prøve meg på Roth i løpet av året, kanskje blir det fullklaff her også.

    Jeg har forresten lånt The Good Doctor på biblioteket, gleder meg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Roth har en enorm produksjon, og man kan vel ikke forvente at alt er like bra. Men så langt har det jeg har lest vært Meget Godt! Det blir spennende å høre hva du synes om Galguts bok. Jeg gleder meg til å høre mer om hva du leser i 2014!

      Slett
  6. Jeg liker så godt måten du uttrykker deg på! Flott oppsummert og tydelig formidlet. Du leser så mye jeg finner interessant og spennende, ikke noe fjas og fjollerier (som jeg selv så lett roter meg opp i). Fikk Von Schirac i dag så nå gleder jeg meg til å lese den, men jeg ser jo for meg at den første boken fortsatt er best.

    @Haruhi Jeg gleder meg også til å høre mer om Galgut!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Karete! Selv synes jeg du skriver flott og personlig på bloggen din, og jeg får mange gode tips hos deg. Det blir spennende å høre hva du synes om von Schirachs "Tabu". Jeg likte boka, men jeg synes nok også at den første boka jeg leste fortsatt er best. Det kan være lurt å ha i bakhodet at forfatteren har Synestesi (google det) når man leser den nye romanen, for hovedpersonen ser ut til å ha det samme. Det kan gi lesingen en ekstra dimensjon.

      Slett
  7. Jeg elsker at du har tema, og et mørkt og dystert tema - skyld, soning og skam. Det er like ufravikelig og allestedsnærværende som mine evige myrstrå.

    Siden jeg er en som teller, kan jeg dele at vi er bare 2 stk fra å ha lest like mange papirbøker, jeg forslår at du skaffer deg hund og/eller joggesko, sender tvillingene på pre-boardingschool og begynner med lydbøker. Eventuelt skaffer deg en slik twinjoggevogn du kan bruke fram til ungdomskolealder. Da skal du se du er oppe på nivå med 100+ leserne. (En gang skal jeg også komme dit (igjen)),

    Når det gjelder Roth er jeg mest interessert i den Sabbatboka, men Shirach kommer jeg til å fortsette med - ble veldig fascinert av den unge advokaten og ser store seiremuligheter der, for han fortsetter vel med samme karatkerer?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg vet ikke om det dystre temaet er et bevisst valgt eller ikke, men i flere år har jeg vært trukket til denne type tematikk. Eller jeg tolker det kanskje inn i bøkene jeg leser? Jeg tror det er derfor jeg trekkes slik til Roth: Den amerikanske drømmen som blir et mareritt er et emne som er helt uimotståelig for meg. Og det er er kanskje derfor jeg liker Knausgård også. Ingen har vel skildret skammen så inngående i samtidslitteraturen som ham?

      Jeg skjønner rett og slett ikke hvordan 100+erne har tid til å både lese og blogge. Det er et stort mysterium for meg. Hadde jeg ikke blogget (og sett på tv) hadde jeg nok lest 70 bøker i året. Jeg har dessuten en lei tendens til å velge tykke bøker på engelsk som tar år og dag å lese ferdig. Men ingen dum ide om å sette bort ungene i klosterskole for å gi tid til lesing :) Eller trillejogget de neste årene...

      Jeg vil tro at Sabbath-boken til Roth er et godt første-valg. Den er både gal, morsom, uhyre satirisk, absurd og tragisk. En herlig bok, men andre ord! Når det gjelder von Schirach så har du helt rett i at det er seriepotensiale der. Desto mer synd at krimroman nr 2 ("tabu") har en annen hovedperson. Jeg håper vi får høre mer til den unge advokaten, selv om jeg har inntrykk av at forfatteren selv er mer opptatt av samfunnskritikk enn å etablere et krimunivers.

      Slett
    2. App. Den amerikanske drømmen gone wrong, jeg klarer ikke å dy meg når en slik åpning kommer for å pushe favorittbok. Tristan Egolf - King of the Barnyard - eller Kongen på Fyllinga som den heter på norsk. Har du lest den?

      Slett
    3. Den har jeg ikke lest, men den må absolutt sjekkes ut!

      Slett
  8. Da har jeg lest én bok mer enn deg i fjor - jepp, jeg teller bøker ;)
    Likevel, kvalitet er bedre enn kvantitet og jeg synes ikke det er om å gjøre å ha lest flest mulig bøker, men heller fokusere på det jeg har lyst til å lese.
    1Q84 har jeg lyst til å lese, og ikke minst mer av Coetzee. Dessuten er jeg blitt nysgjerrig på Philip Roth - men først er det Shirach da :)

    God helg til deg, Anne!

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt lest Birthe! Du har jo også lest mange klassikere i år, pluss jobb, så resultatet må du være stolt av! Jeg er helt enig at man skal fokusere på det man har lyst til å lese. Jeg har begynt på men ikke lest ferdig minst 10 bøker i år. Tiden er for kort til at man skal lide seg gjennom bøker som ikke fenger! Jeg gleder meg til å høre mer om leseopplevelsene dine i 2014!

      Slett