søndag 18. mai 2014

Smuggtitt på leseprosjektet mitt!

Alle bokblogger er forskjellige. Selv holder jeg meg svært lite oppdatert på bokhandlenes bestselgerlister. Jeg leser til tider både smalt og sært. Likevel er det mange der ute som faktisk leser det jeg skriver. Akkurat det er noe som aldri slutter å forundre meg.

I 2014 har jeg flere leseprosjekt på gang. Et av prosjektene i år er å lese bøker relatert til første verdenskrig. I år er det nemlig 100 år siden denne krigen brøt ut. Her er noen av bøkene som står på leselisten min:

                            


Første verdenskrig av Norman Stone
I følge forlagsomtalen skal denne boka oppsummere 4 års krig på 200 konsise sider. Det blir spennende å se om et så komplekst tema lar seg sammenfatte på så liten plass.


Kaiser Wilhelm II av Cristopher Clark
Slutten på første verdenskrig betydde også slutten på det tyske keiserriket (1871-1918). Jeg ble oppmerksom på denne biografien om den siste tyske keiseren, Wilhelm II da jeg nylig leste "The Sleepwalkers" av samme forfatter. Dette er en bok jeg gleder meg til å lese!


Intet nytt fra Vestfronten av Erich Maria Remarque
Dette er en bok man ikke kommer utenom når krigsårene 1914-1918 er tema. Intet nytt... er på listen over 1001 bøker man bør lese, og den er også månedens bok i Lines lesesirkel i mai.


Jeg har funnet ut at det er mange fordeler med slike leseprosjekt. Ikke bare strukturerer det lesingen min og er lærerikt; jeg kommer også over interessante bøker som jeg ellers aldri hadde oppdaget.

Har du anbefalinger om litteratur som passer inn under dette temaet blir jeg kjempeglad for tips!

Har du et leseprosjekt? 

16 kommentarer:

  1. Disse leseprosjektene imponerer meg. Blir bestandig inspirert til å gjøre noe liggende - men kommer aldri så langt. Mangel på tiltakslyst, eller manglende evne til planlegging.

    Jeg har ingen tips til WW1lesning, men gleder meg til å følge deg videre på ferden.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror det viktigste med et leseprosjekt er å velge noe man synes er interessant. Og så må man favne bredt - ellers blir det kjedelig og "tvang." Noen ganger er man ikke engang klar over at man har et prosjekt på gang:) Plutselig har man lest 5 bøker av afrikanske forfattere eller fra India. Da er det lov å si at dette var "prosjektlesing" :) Det er det som er det fine med bøker!

      Slett
    2. hehe... på samme måten skriver jeg eksamensoppgaver. først skriver jeg oppgaven, så formulerer jeg problemstillingen (prosjektet) i etterkant. det går så det griner, hver gang ;-)

      Slett
    3. He, he! Du har forstått det, Marianne!:)

      Slett
  2. Av de tre bøkene har jeg nettopp lest Intet nytt fra Vestfronten. Gled deg! Jeg har et prosjekt på gang og det er å lese Amalie Skram sine bøker. Er godt i gang og koser meg med dem. Har også lest en bok av Hamsun og venter på å hente Sult på biblioteket, kanskje det blir mitt neste prosjekt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Både Skram og Hamsun er flotte prosjekt! Det lille jeg har lest av Hamsun har jeg likt, og jeg burde lese mer av ham:) Intet nytt fra Vestfronten står straks for tur her. Godt å høre at jeg kan forvente meg en god bok (det er jo 1001-bok tross alt)!

      Slett
  3. Spennande prosjekt! Eg har nyleg lest Intet nytt fra Vestfronten, og den anbefales!

    Denne boka om Franz Ferdinand er muligens interessant for prosjektet ditt: https://www.goodreads.com/book/show/18140055-archduke-franz-ferdinand-lives

    SvarSlett
    Svar
    1. For et supert tips! Som jeg nevnte over her så må man tenke bredde og variasjon, og kontrafaktisk historie er perfekt i denne blandingen :) Denne boka skal jeg absolutt sjekke ut!

      Slett
    2. Bare jillt! Usikker på om den er oversatt til norsk, men der er kanskje ikkje så viktig for deg? :-)

      Slett
    3. Nei, det går greit med engelsk!:)

      Slett
  4. Jag älskar mina olika läsutmaningar som har fått mig att läsa mycket jag nog inte skulle ha gjort annars, allt från Nobelpristagare och Strindberg till asiatiska författare och tegelstenar. Mitt bästa läsprojekt är min tyska utmaning, där jag läser en bok på tyska i månaden. Ska försöka höja tempot i år och hinna med 15 böcker på tyska, det hade jag aldrig gjort om jag inte utmanat mig själv på bloggen :) Lycka till med ditt projekt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha! En tysk bok (eller mer) i måneden er også et flott prosjekt! Å kunne tysk åpner verden for så utrolig mange bra bøker som ikke er oversatt. De siste årene har jeg også lest på tysk, men ikke så mange bøker at jeg våger å kalle det "prosjekt" :) Bloggen din er en stor inspirasjon når det gjelder tysk litteratur!

      Slett
  5. Prosjekt meg her og prosjekt meg der... du er sannelig en inspirasjon! Jeg er så tiltaksløs som man kan få blitt. Utrolig spennende med 1.verdenskrig. Elsker de gode tipsene og "nerdinga" di.
    Bring it on! *high five*

    SvarSlett
    Svar
    1. Takker, Karete! Jeg kommer ikke å slutte med nerdingen her på bloggen. Jeg føler det hat blitt min "stil" :) Og så er det en bonus når noen liker tipsene mine! Makes me happy!

      Slett
  6. Inspirerende! Jeg er dårlig på krig, men vurderer et Siri Hustvedt prosjekt. Er i gang med å kjøpe alle bøkene hennes - litt etter litt :-). Ellers er det Ulysses, da. Snart.
    Gleder meg til å følge med videre, det er alltid morsomt og spennende med ting som ikke alle leser :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Silje! Jeg har ikke helt mage for krig jeg heller, så planen er å styre unna de blodigste bøkene Siri Hustvedt høres ut som et kjempespennende prosjekt! Jeg likte "Det jeg elsket," supergodt, men opplever mye av det andre hun har skrevet som veldig utfordrende. Det er ikke nattbordslektyre for trøtte hjerner, for å si det slik. Men når det er sagt, så er det ikke tvil om at Hustvedt skriver kjempegodt!

      Slett