onsdag 4. juni 2014

Ferdinand von Schirach kommer straks med ny bok!En av mine favorittforfattere, tyske Ferdinand von Schirach, kommer med ny bok i august!

Essaysamlingen Die Würde ist antastbar utgis i første omgang på tysk, men det er ikke umulig at den blir fulgt opp med en norsk eller engelsk oversettelse. I årenes løp har von Schirach skrevet en rekke essays for det tyske magasinet "Spiegel." Dette er første gang disse essayene blir utgitt samlet mellom to permer.

Forlaget skriver om boka:
Kan ett liv veie opp for et annet? Og hva er det som gjør en gjerningsmann til forbryter? Ofte er det bare en tilfeldighet om et menneske blir gjerningsmann eller offer. Skyld er det som et menneske personlig kan anklages for. I sine glitrende essays tar Ferdinand von Schirach for seg noen av vår tids store spørsmål, i tillegg til betraktninger av mer personlig art. Fengslende, klar og innsiktsfull. Ikke minst er det hans overbevisende og velformulerte tanker om godt og ondt og om moralske og etiske spørsmålsstillinger i samfunnet vårt som har gjort historiene og romanene hans til en verdenssuksess. I sine essays tar Ferdinand von Schirach opp eksplosive temaer som f.eks rettsaker med kjendiser på tiltalebenken, forvaringsdommer og barnemordere som er blitt truet med tortur. Han ser også nærmere på lesingens rolle i iPadens tid og på hva skrivetvang virkelig innebærer for en forfatter.
(Vaklende oversatt og en smule omskrevet fra tysk av undertegnede. Teksten er hentet herfra).


Jeg har lest flere av forfatterens essay i "Spiegel." Det som gjør dem så interessante er at de gir et mer utfyllende bilde av forfatteren og tematikken i bøkene hans. Dersom du, som meg, er von Schirach-frelst kan jeg på det varmeste anbefale dette essayet i engelsk oversettelse. Teksten jeg linker til er forøvrig oversatt til norsk og publisert i det norske Granta nr 2, 2014.

                                           

2 kommentarer: