lørdag 9. august 2014

Der Tote im Bunker (Den døde mannen i bunkeren) av Martin Pollack


Våren 2003 reiste den østerrikske forfatteren og journalisten Martin Pollack (f. 1944) til en forlatt militærbunker på grensen mellom Italia og Østerrike. Over 50 år tidligere, i 1947, ble en mann funnet skutt og drept i denne bunkeren. Den drepte var Gerhard Bast, sjef for Gestapo i Linz under Hitler-regimet, etterlyst krigsforbryter – og Martin Pollacks far. Omstendighetene rundt Basts død var lenge uklare. Hvem han var som person og hva som drev ham likeså. Først i godt voksen alder begynner Pollack å forske i familiehistorien på jakt etter svar på spørsmål han aldri rakk eller turde stille om faren. Resultatet av disse undersøkelsene ble til dokumentarboka ”Der Tote im Bunker,” utgitt på tysk i 2004.

Gerhard Bast (1911-1947) ble født i byen Gottche i det som i dag er Slovenia. I dette området hadde rivaliseringen mellom den tyskspråklige og den slovenske befolkningsgruppen eksistert lenge før første verdenskrig splittet Europa. Medlemmene av de to språkfellesskapene gikk på egne skoler, handlet hos egne kjøpmenn og hadde egne foreninger. Basts hjem var sterk tysknasjonal; Da området var en del av Østerrike-Ungarn følte slekten en sterkere tilhørighet til den tyske keiseren enn til den aldrende habsburgermonarken Franz Joseph. Både Gerhard og faren hans, Pollacks farfar, ble medlemmer av Hitlers parti NSDAP allerede i 1931. Samme år trådde Gerhard inn i SS. I 1938 ble han del av Gestapo hvor han hadde flere ledende posisjoner. I løpet av krigsårene var Bast utstasjonert i Øst-Europa i flere omganger der han ledet ulike tyske innsatsgrupper.

Forfatterens far, Gerhard Bast
(Bildelink)

Pollack leter i Basts fotografier, personlige eiendeler og i offisielle dokumenter for å finne spor etter farens liv. Det er ikke enkelt for ham å finne den informasjonen han søker. På den ene siden gir partiboken til Bast og andre offisielle dokumenter et godt overblikk over Basts karriere som nazist. Pollack finner blant annet mange eksempler på at faren forordnet henrettelser og deportasjoner. På den andre siden er det vanskelig å oppdrive bevis som kan knytte faren til helt konkrete handlinger under krigen, som drap. Vitneutsagnene mot Bast i forbindelse med krigsoppgjøret (etter hans død) er både sparsommelige og ofte motstridende.

Hvem Bast egentlig var som person er også vanskelig å få grep om. Basts egne dagboksnotater fra krigsårene er svært knappe og røper lite om mannen bak ordene. Den spesielle familiesituasjon hjemme hos Pollack gjorde at han heller ikke stilte spørsmål om faren mens han ennå hadde mulighet til det. Moren ble gravid med Bast mens hun fortsatt var gift med Pollacks stefar. De skilte seg, og hun giftet seg med Bast, men etter krigen giftet hun seg på nytt med sin første mann. At Gerhard Bast var Pollacks far var likevel aldri en familiehemmelighet; I oppveksten hadde forfatteren mye kontakt med sine besteforeldre på farssiden og tilbrakte mange ferier hos dem. Bast-familien beundret Gerhard, men det var ingen som snakket om krigen.

”Der Tote im Bunker” er en svært personlig historie om jakten på en far man aldri rakk å bli kjent med. Pollack innrømmer at det var fristende å tro på familiemyten om Bast som et anstendig menneske, en ”god nazist” som ikke selv utførte bestialske handlinger, men som – i lys av regimet – bare forordnet dem. Dokumentasjonen Pollack sitter på taler likevel sitt tydelige språk: Bast var en overbevist nazist som både avsa dødsdommer og ledet grupper som bedrev etnisk rensning. Om ikke faren kommer nærmere ham i løpet av undersøkelsene så gjør ofrene det, sier Pollack. Gjennom ofrene kan han gripe omfanget av farens handlinger.

Forfatter Martin Pollack
© Lukas Beck, Paul Zsolnay Verlag

Jeg synes Pollacks bok var interessant lesning, selv om den fremstår som noe uforløst. Bildet av mennesket Bast forblir uklart, både for sønnen og leseren. Samtidig får man, ved å få del i historien til Pollacks familie på farssiden, en pekepinn på hvorfor mange fra dette geografiske området valgte nazistenes side. I et intervju med det tyske magasinet Der Spiegel sier Pollack at det ikke var så viktig å få svar på alle spørsmål om faren sin. Undersøkelsene representerte snarere en avslutning på et kapittel i livet hans som hadde ligget åpent i snart 60 år.

Martin Pollack (f. 1944) er journalist, forfatter og oversetter. Han har jobbet som redaktør og korrespondent for Der Spiegel og har blant oversatt bøkene til den polske forfatteren Ryszard Kapuścińskis til tysk. Jeg har lest Pollacks bok på i tysk utgave, men den er også oversatt til engelsk under tittelen "The Dead Man In The Bunker". I Tyskland har det i de senere årene kommet en rekke bøker der etterkommere tar et oppgjør med foreldrenes og besteforeldrenes handlinger under nazi-tiden. Pollacks dokumentar føyer seg fint inn i rekken av denne type bøker.2 kommentarer:

 1. Så spennende!!! Umiddelbart minner den meg litt om boken til Katrin Himmler. Denne boken må definitivt leses.Jeg er bare nysgjerrig på hva du mener med "noe uforløst". Så lurer jeg på om boken er nyansert, objektiv eller om den er (i mangel på et bedre uttrykk) bitter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fine oppfølgingsspørsmål, Karete :) Man merker at Martin Pollack er journalist, for selv om boka berører personlige temaer så er den skrevet med en viss distanse til fortiden. Den er ikke sentimental på noen måte, snarere objektiv.

   Når jeg skriver "uforløst" tenker jeg mest på at vi aldri riktig kommer innpå Bast. Hva som drev ham og hvilke tanker han gjorde seg får vi aldri vite. Til det er Pollacks kilde for få. Man er jo nysgjerrig på hva som foregikk i hodet på disse menneskene men det er ikke alltid lett å få svar.

   Men jeg kan absolutt anbefale boka! Jeg tror du vil kjenne igjen en del navn som går igjen i den.

   Slett