torsdag 5. februar 2015

Ferdinand von Schirach - Tanker om krig

Ferdinand von Schirach
Foto @Oliver Helbig


Er De redd for noe?
Så lenge jeg kan huske har jeg vært redd for krig.


Redd for selv å måtte delta i en krig?
Jeg er ikke redd for at jeg i en krig ville blitt drept i løpet av et par dager, det er ikke det jeg mener. Det er vissheten om at alt som er blitt bygd opp de siste sytti årene vil falle fra hverandre. Det første som vil forsvinne er menneskeligheten. 

Bare tenk deg hvordan rettsvesenet har endre seg de siste tiårene. Vi innser stadig mer hvor full av feil mennesket er. Det hører med til god takt og tone å klage over vårt vestlige samfunn. Men i virkeligheten lever vi i et av de frieste samfunnene som noen gang har eksistert. Vi sulter ikke, vi fryser ikke, vi står fritt til å forelske oss i hvem det måtte være. 

Dersom en krig bryter ut vil det bety slutten på dette. Vi vil falle tilbake til middelalderen. Tenk bare på IS. Der kutter de av hoder og viser dem frem slik man gjorde i det 6. århundre. Vi klarer ikke å forestille oss krig, livet vårt fremstår som sikkert. Men jeg frykter at nedslagene kommer stadig nærmere.

Ferdinand von Schirach i intervju med Süddeutsche Zeitung, nr 38/2014


Ferdinand von Schirach er forsvarsadvokat og en av Tysklands mestselgende forfattere. På norsk har han utgitt novellesamlingene "Forbrytelser" og "Skyld" og romanene "Collini-saken" og "Tabu." Von Schirach er en av mine tyske favorittforfattere. Som andre barn var også jeg redd for at det skal bli krig. Etter å ha fått barn selv er tanken på krig desto mer uutholdelig, mye på grunn av de tingene von Schirach peker på i dette utdraget.

2 kommentarer:

 1. "Det første som vil forsvinne er menneskeligheten"

  Ja, nettopp. Så presist kan det sies. Det er akkurat den verste konsekvensen. Ikke disse atombombene som vil utslette alt liv. - Men at vi mister oss selv. All kunnskap, all erfaring, all lærdom fra tidligere feil.

  Derfor kan vi heller aldri slutte å stå opp for urettferdighet, ikke motsi feilaktige fordommer, aldri slutte å kjempe for det gode, det rene, likhet og samhold.

  God fredag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kloke ord som jeg stiller meg helhjertet bak! Hvem er vi dersom menneskeligheten forsvinner? Dersom vår kollektive hukommelse, verdier og erfaringer går til grunne, blir borte?
   Det er virkelig en del verdier som er verdt å kjempe for. Hva er vi uten dem er vi ingenting...

   Slett