søndag 12. april 2015

Vestfronten for nybegynnere



Siste nytt fra Vestfronten.
En reise i sporene etter første verdenskrig.

Med Synnøve Veinan Helleruds dokumentarbok «Siste nytt fra Vestfronten» (utgitt 2014) har jeg offisielt gjenopptatt fjorårets havarerte leseprosjekt; å lese skjønnlitteratur og sakprosa som på en eller annen måte omhandler temaet første verdenskrig. Dessverre inspirerte nesten ingen av bøkene jeg valgte meg i fjor til videre lesning, og prosjektet stoppet opp. I februar i år kom jeg så over romanen «Krig og terpentin» av belgiske Stefan Hertmans (se omtale), hvor mye av handlingen foregår i krigsårene 1914-1918. Jeg oppdaget, noe overrasket, at jeg ikke var helt ferdig med «The Great War» likevel.

«Siste nytt fra Vestfronten» er en av flere norske sakprosabøker som i fjor ble utgitt i anledning hundreårsmarkering for krigens begynnelse. Tittelen på boka var det første som fanget meg. Den henspiller selvfølgelig på den kanskje mest kjente skildringen av første verdenskrig, Erich Maria Remarques roman «Intet nytt fra Vestfronten.» Og det er Vestfronten som også står i fokus hos Hellerud. Det er nemlig umulig å snakke eller skrive om første verdenskrig uten at skyttergravskrigene på Vestfronten nevnes i samme åndedrag. Millioner av soldater ble drept, lemlestet og traumatisert langs den fastlåste frontlinen, og selv i dag ser man fortsatt tydelige spor etter krigen i dette området.

I arbeidet med boka har forfatteren reist langs hele den sytti-åtti mil lange fronten, fra Belgias nordsjøkyst via Nord-Frankrike, Tyskland og nesten helt til den sveitsiske grensen. Hellerud har oppsøkt steder som har hatt betydning for krigen, steder som Ypres, Somme, Verdun og mange flere. I boka setter hun disse stedene inn i en historisk kontekst; hun forteller hva som foregikk her og hvilken betydning utfallet av kampene i området hadde for krigens videre forløp. Forfatteren har valgt å fortelle historiene fra Vestfronten fra ulike perspektiver. Noen ganger følger man begivenhetene fra et overordnet ståsted. Da er det de stridende stormaktenes strategier, seire og tap som listes opp. Andre ganger følger vi skjebnene til enkeltmennesker og soldater, uavhengig av nasjonalitet. Samlet gir de ulike perspektivene oss en god beskrivelse av som foregikk på Vestfonten i krigsårene.

Helleruds bok er også en personlig fortelling om forfatterens egne reiser i dette området. Hun har oppsøkt krigskirkegårder, minnesmerker, museer og skyttergraver langs hele frontlinjen og forteller om det som møter henne der. Hun beskriver landskapet, menneskene og minnene om krigen som fortsatt holdes i hevd. I så måte kan boka nærmest leses som en guidebok til Vestfronten. De som kunne tenke seg å ta turen hit, uavhengig om det er som slagmarksturist eller pilgrimsreisende, får i alla fall mange gode tips til hva man bør få med seg av historiske stedet og hvorfor. Jeg synes forfatteren har funnet en god balansen mellom det å formidle personlige opplevelser og og det å formidle historiske fakta. Vestfronten og det som skjedde der forblir det sentrale gjennom hele boka.

Alt i alt synes jeg «Siste nytt fra Vestfronten» gir en god innføring i hva som utspilte seg på Vestfronten under første verdenskrig. Dette er nok en bok som fungerer best når leseren ikke har så mye forhåndskunnskap om emnet, slik som i mitt tilfelle. Noe jeg satte pris på med boka er at den var veldig lettlest. Hellerud formidler historien med et nøkternt spåk, uten alt for mange blodige detaljer. Det jeg kanskje likte best med denne boka er hvordan forfatteren klarer å binde nåtid og fortid sammen ved å la stemmer fra dengang og nå komme til orde. Første verdenskrig har en særstilling i europeisk historiefortelling, og forfatteren lykkes godt med å vise hvordan krigen påvirket hele det senere historieforløpet i Europa.

Detaljer fra krigsminnesmerker, London (Egne bilder)

8 kommentarer:

  1. For et spennende prosjekt du har, jeg kan så utrolig mye mindre om den første krigen enn den andre. Boken er bestilt på biblioteket, for denne vil jeg få med meg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Som deg vet jeg mye mindre om første verdenskrig enn om andre, og det fikk jeg lyst til å gjøre noe med! Jeg er jo veldig interessert i europeisk historie, og WW1 la jo grunn for alt det som skjedde i Europa gjennom hele det 20. århundre. Litt har jeg jo lært på skolen og gjennom studier, men første verdenskrig er rett og slett ikke en del av nordmenns kollektive historie. Vi stod utenfor og ble derfor ikke berørt i samme uutslettelige grad som de europeiske stormaktene.

      Jeg er glad for at du ble inspirert av boktipset mitt! Dette er en kjempefin innføring i temaet!

      Slett
  2. Jeg ble også inspirert av omtalen din, og kommer nok til å se etter denne boka. Bra tips!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Jeg er i alle fall glad for å ha lest denne boka, for den var en fin motvekt til haugen med sakprosabøker jeg forsøkte meg på i fjor. Ikke det at jeg skyr litt tunge fagbøker, men man må begynne på rett sted :) Jeg tenkte mye på Lasr Myttings "Svøm med dem som drukner" underveis i lesningen. Den mannen har nok også gjort research langs Vestfronten.

      Slett
  3. Som alltid inspirerende, Anne!
    , og veldig godt godt skrevet.
    Jeg hopper ikke inn i bib.køa for sakprosa, da ville romasjela steilet, men takket være det har jeg krigen i bakhodet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Noen må jo ta seg av doku-bøkene og Krigene (med stor K) :) Håpet er at omtalene kan være informative i seg selv. Noen ganger tror jeg at jeg lykkes...andre ganger, vel... Utrolig hyggelig å høre at innleggene er til inspirasjon!

      Slett
  4. Vilket intressant inlägg du skrivit! Jag blir verkligen nyfiken på boken. Lite känner jag till om Västfronten, men tycker det är viktigt att lära mig mer. :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for dine ord! Dette er en flott introduksjon til skytergravskrigen. Jeg visste litt om det fra før, men nå vet jeg enda mer. Man blir dessuten fristet til å reise til Vestfronten selv etter å ha lest denne boken!

      Slett