lørdag 11. mai 2013

Det vi kan stå for av Geir Lippestad


Jeg var heldig å stå som førstemann på ventelista til denne boka her på mitt flotte lokale bibliotek. Hadde ikke førsteplassen vært sikret ville Det vi kan stå for endt som en av de få norske bøkene jeg i år ville kjøpt for egne penger. Nå sparte jeg de kronene, men poenget er at dette er en bok jeg ikke ville gå glipp av. For det første er jeg blant de mange som ble imponert over Lippestads styrke og integritet da han forsvarte Norges mest forhatte mann. Hvordan takler man en slik utfordring? For det andre mener jeg at Lippestads bidrag er et viktig og vektig supplement til alle de bøkene som er kommet i kjølevannet av 22/7. Boka er i seg selv et viktig historisk dokument.

I boka gir forfatteren oss et innblikk i de tankene og erfaringene han gjorde seg i tiden som en av Norges mest kjente forsvarsadvokater. Boka er kronologisk lagt opp; vi følger ham fra han takker ja til å bli terroristens forsvarer til rettsaken er avsluttet og klienten avslår å anke dommen. Vi får et innblikk i det krevende forsvarerarbeidet og i utfordringene rollen som forsvarsadvokat hadde for privatlivet. Det at Lippestad er såpass åpen om eget privatliv og familiehistorie er viktig for denne boka. I følge Lippestad er det nettopp i hans egen fortid at man både finner årsakene til at han ble jurist, men også hvorfor han han takket ja til denne vanskelige forsvarerrollen og klarte å fullføre oppdraget.

I tillegg til forsvarer-historiene legger Lippestad mye vekt på begrepet verdibasert kommunikasjon i denne boka. Klar rolledefinisjon, åpenhet og kommunikasjon er stikkord her. Før og under 22/7- rettssaken brukte Lippestad mye tid på å forklare sin funksjon som forsvarer. Ved å etablere en verdimessig plattform fikk han og forsvarerteamet bedre forutsetninger for å nå frem med argumentasjonen sin, både ovenfor media, det norske folk og ovenfor klienten. Etterhvert som tiden gikk opplevde han at allmennhetens syn på forsvarerne endret seg positivt. Lippestad taler varmt for at verdibasert kommunikasjon også kan ha stor nytteverdi på andre samfunnsarenaer.

Fotograf: Erik Brandsborg, Kilde: www.aktivioslo.no

Det vi kan stå for er en solid og godt skrevet bok uten de helt store overraskelsene. Etter å ha fulgt "advokat-debatten" i kjølvannet av utgivelsen skulle man tro at boka var stinn av skandaler og utleveringer. Jeg er ikke jurist, men det er det ingenting ved denne boka jeg reagerer spesielt på. Det meste Lippestad forteller om klienten har allerede vært på trykk i stor-avisenes dybdeintervjuer. En del slutninger har jeg også selv kunnet trekke etter å ha fulgt rettsaken i fjor. Boka har ikke endret mitt inntrykk av Lippestad; han er en reflektert mann med integriteten i behold. Jeg mener at hans verdibaserte kommunikasjon fungerer bedre enn kollegenes indignasjon. I lys av dette synes jeg Lippestads små stikk til anonyme (advokat-) kilder og kolleger med dobbeltroller i saken fremstår som enda mer troverdig.

Oppsummert syntes jeg det var interessant å lese om Lippestads egne refleksjoner rundt rettsaken og klienten han forsvarte. Lippestad er hele tiden åpen om egen tvil, en tvil svært få av oss kunne spore da han stod i rettssalen. Det var også interessant å lese at det, innad i forsvarerteamet, hersket uenighet om tilregnelighetsspørsmålet helt inn i det siste. Uten at Lippestad røper noe om hvem som mente hva. Jeg likte refleksjonene rundt konseptet verdibasert kommunikasjon og hvordan denne "verktøykassa" kan brukes i praksis. Jeg er sikker på at Lippestad holder et kurs om dette nær deg. Snart. Om ikke han allerede er på plass.

Den viktigste og mest givende delen av boka, etter min mening, var sidene hvor Lippestad advarer mot kreftene som fortsetter å vokse frem i samfunnet vårt og som ikke på noen måte har forsvunnet etter klientens fengsling og dom. I avisene kan man senest i dag lese at terroristen vil starte et fascistisk parti. Min ryggmargrefleks sier at den mannen må fratas alle rettigheter, stues bort, ties i hjel. Men Lippestad har et poeng i boka si: Vi har alle et ansvar for å stå opp og ta til orde mot destruktive krefter som truer demokratiet og dets grunnleggende prinsipper. Vi må være modige. Lippestad kunne med hell brukt mer plass på denne type analyser, for her har han mange gode poeng.

Jeg synes Det vi kan stå for er en god oppsummering av de siste to årenes hendelser, og jeg håper Lippestad vil fortsette å bidra i samfunnsdebatten fremover. Som vi f.eks har sett i Rom-saken har han en klok og viktig stemme. Jeg tror nok ikke jeg tar alt for mye feil dersom jeg spår en mulig ny utgivelse av Lippestad. Denne gang om kommunikasjonsstrategier og samfunnsansvar, menneskesyn og demokratiske prinsipper. Vi får se om jeg får rett i den spådommen...

Andre blogger som har omtalte denne boka:
Bok-Karete
Rita leser

8 kommentarer:

  1. Kjempebra omtale, Anne. Jeg synes at Lippestad fremstår som en utrolig dyktig og reflektert mann - og denne boka har jeg veldig lyst til å lese. God søndag :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha for rosen! Jeg tenker at Lippestad ikke kunne være så mye mindre åpen enn han har vært i denne prosessen. Se bare på hvem han forsvarte! Det var nok nettopp derfor vi fikk tillit til forsvarerteamet etterhvert.

      Boka er liten i form av få sider. Du leser den på en helg. Det er vel verdt tiden om man vil ha en slags oppsummering av og avslutning på saken.

      Slett
  2. Denne boka kjem eg og til å lese. Eg er veldig spent på utfallet av klaga til kollegaene til Lippestad, om boka er i tråd med dei etiske retningslinjene for advokatrolla eller ikkje. Uansett trur eg du har veldig rett i at dette er eit (av mange) viktige historiske dokument.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er spennende å høre hvilken slutning Advokatforeningen trekker til slutt. Jeg forstår jo at jussen er viktig, men for meg blir det hele bare en teoretisk diskurs. Lippestads klient har fått alle rettsstatens goder - forsvar, rettsak, dom - alt han prøvde å undergrave med handlingene sine. Da blir denne jussen en filleting for meg

      Jeg tenker med gru på hvilket medie-sirkus saken kunne endt med dersom en av kjendisforsvarerne hadde fått boltre seg i rollen. Det gjorde de i og for seg under rettssaken, som synsere og forståsegpåere. Jeg synes ikke alle kom like godt ut av det. Har ikke sett noen intern debatt i a-foreningen om dobbeltroller, lekasjer og anonyme tips. Mulig dette er så vanlig at det ikke trenger debatt :)

      Slett
    2. Helt enig!

      Tenker med gru på om enkelte andre advokater hadde fått jobben... Synes Lippestad gjorde en helt utmerket jobb.

      Veldig flott omtale, og jeg er veldig enig med deg mht. Advokatforeningen.

      Synes det er skremmende om han får starte et parti, men synes også det er skummelt "å tie han ihjel".

      Blir spennende om spådommen din slår til. Jeg hadde hvert fall vært veldig interessert i en slik bok :)

      Slett
    3. Ja, en slik bok ville jeg også lest!

      Slett
  3. Meget godt skrevet om boken, Anne, den skal definitiv leses! Jeg ble også imponert over Lippestad og synes all hetsen han fikk var så til de grader ufortjent. Noen måtte ta den jobben, og det var jo ikke sånn at han forsvarte handlingene. Jeg kan godt tenke meg å lese hans refleksjoner. God søndag videre :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror få kunne gjort denne jobben like godt som ham. Jeg tenker spesielt måten han møtte media på - med åpenhet og kommunikasjon. Var det noe vi alle trengte i de månedene så var det nettopp dette. Jeg kan i alle fall anbefale boka! :)

      Slett