torsdag 14. juni 2012

Jeg knauser #2

Bilde hentet fra http://www.gamla-stan-stockholm.se

"- Kjenner du Stockholm? sa han. Jeg ristet på hodet. - Ikke noe særlig. Jeg har bare vært her noen timer. - Det er en vakker by. Men kald som is. Du kan leve et helt liv her uten å komme i nærkontakt med noen. Alt er lagt opp til at man ikke skal komme i berøring med hverandre. Se i rulletrappene, sa han, og nikket ut mot hallen, hvor rulletrappene formodentlig lå. - Alle som står, står på høyre side, alle som går, går på venstre. Når jeg kommer til Oslo, blir jeg hele tiden rystet av alle sammenstøt man får med mennesker. Dulting og dunking hele tiden. Det der at man først går til venstre, så til høyre, så til venstre igjen når man møter noen på gaten, du vet, det skjer bare ikke her. På flyplassen, der er det en gul strek som man ikke får trå over, foran bagasjebåndet. Og ingen trår over den. Bagasjeutleveringen foregår fint og ordentlig. Slik er også samtalen i dette landet ordnet. Det finnes en gul strek ingen får trå over. Alle er høflige, alle er veloppdratte, alle sier det de skal. Det handler om å ikke støte. Er man vant til det, er det et sjokk å lese avisdebattene i Norge. For en temperatur! De skjeller jo hverandre ut! Det er utenkelig her." (Min Kamp 2, side 149-150)

Knausgård er nettopp kommet til Stockholm etter å ha brutt med sitt tidligere liv i Bergen. I dette avsnittet gir vennen, forfatteren Geir Angell Øygarden, ham en innføring i "det svenske". Som halvt svensk smiler jeg gjenkjennende til Geirs beskrivelse av Sverige, Stockholm og svensker. Svenskene er glade i sitt gjennomregulerte samfunn. Ordning og reda, trygghet ogt trivsel. Selv på Ullared står de høflig i kø.

8 kommentarer:

  1. Jeg flirer litt av nye ord jeg lærer meg for tiden. Knauser er en av dem. NAV'er er et annet ;-) Jeg har ikke lest Knausgård. Jeg kjenner jeg kommer sannsynligvis ikke til å lese ham heller. Hvorfor? Nei si det...

    SvarSlett
    Svar
    1. Å knause eller ikke knause...det er spørsmålet! Jeg forstår godt de som har fått en "Knausgård-overload" av hele debatten. Det er lett å miste leselysten av sånt, for å si det mildt. Men jeg likte den forrige boka hans så godt, og tenkte at jeg fikk gi mannen en sjanse. Likte #1 veldig godt og etter en litt trå start begynner #2 å ta seg opp. Vi får se om det holder helt fram til #6 :)

      Slett
    2. Tror du har rett - Knausgård overload er nok det jeg har fått. Det ble så mye skriverier, intervjuer og vas at jeg logget meg av hele Knaus'ern. Kanskje litt urettferdig mot forfatterskapet, men det fjerner ikke det faktum at Knaus og jeg har fått en litt heller trå start... Sitter her og funderer på hvilken klassiker jeg skal slenge på sommerleselista mi. Skal jeg nå lesemålene mine må jeg snart skjerpe meg på classics fronten... :)

      Slett
    3. Klassikere og sommerlektyre høres jo egentlig ut som noe gjensidig utelukker hverandre, men det finnes kanskje håp? Vet ikke om jeg har noen anbefalinger sånn på rappen, men jeg liker John Steinbeck veldig godt. Han har jo både nobel-pris og klassikerstatus : )

      Slett
  2. Har ikke prøvd med på knausgård ennå,men kanskje jeg bør det:)

    SV;Takk:) Så fint å høre at det flere som har samleutgaven av Narniabøkene:) har selv lyst på den:) Hvor kjøpte du den? Anbefaler å starte på boka:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Var så heldig å få "Legenden om Narnia", samleutgaven på norsk, som leseeksemplar en gang i tiden. Den innbundne utgaven er ikke lenger i salg, men den finnes i pocket med isbn 9788205406421 (Gyldendal forlag). Koster 199,- Utrolig bra pris! Alle 7 bøkene er samlet i boken.

      Anbefaler "En tid for alt" hvis du vil Knause og ikke virke for kommers:) Veldig tykk bok, men bra! Like Min Kamp #1 veldig godt også. Ha en fin dag :)

      Slett