tirsdag 12. juni 2012

Om vanskeligheten ved å skrive bokomtaler


Bildet er lånt fra
http://maren.bokklubben.no

Jeg vet ikke om jeg er den eneste som har det sånn, men jo bedre en bok jeg har lest er, jo vanskeligere er det for meg å skrive om den. Jeg blir overveldet, og det er alltid en kamp å skrive en omtale jeg er fornøyd med. En god leseopplevelse har en tendens til å lamme meg. Jeg tømmes for ord og føler sjelden at omtalen virkelig klarer å yte boka rettferdighet. Kanskje er det slik at man har litt prestasjonsangst på vegne av boka? At man gjerne vil at andre skal oppleve den samme lesegleden og bli like begeistret for boka som en selv?

Å skrive omtaler av bøker som ikke falt i smak er derimot uproblematisk. Jo dårligere bok, jo lettere er det å skrive om den. Da er det ikke så mye som står på spill for meg som leser heller. Jeg trenger ikke argumentere for bokas gode kvaliteter men snarere rette en advarende finger mot de som i sin nysgjerrighet skulle la seg friste til å lese boka; "Ikke gjør det, det er bortkastet tid!". Dersom boka er svak er det enkelt å betrakte den med et kritisk blikk. Dersom boka overbeviser blir det hele plutselig så mye mer personlig.

I bunn og grunn flyter ordene lettere når man ikke har noe godt å si, dessverre. Det er enklere å skrive noe negativt om en bok som ikke falt i smak enn å finne positive trekk ved den samme boken. Ja, som på så mange andre områder i livet er det lettere å baksnakke enn å framsnakke noe. Slik er det med meg også. Heldigvis har jeg hatt mange gode leseropplevelser i det siste, men det har altså sin pris i form av bokanmeldelser som tar uforholdsmessig lang tid å skrive.

9 kommentarer:

  1. Jeg har det også sånn. Sykt vanskelig å skrive om noe som er bra! Det blir bare en remse med adjektiv, men det blir ikke interessant! Jeg har også lest så mye bra i det siste, og derfor ikke skrevet så mye... man kan jo skrive om handlingen, men det er jo, ja, nei, hva er poenget med det? Jeg leste om et forskningsprosjekt en gang som handlet om at folk blir fortere kjent med hverandre hvis de har noe til felles som de misliker og kan snakke om, enn om de liker de samme tingene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det forskningsprosjektet tviler jeg ikke på har kommet til rett konklusjon! Ingenting "bonder" mer enn å boltre seg i negativitet. Det gir ofte denne deilige, men kortvarig god-følelse når man kan enes om at noe er dårlig, også når det gjelder bøker. Men til syvende og sist er det jo ikke de dårlige bøkene man vil dvele ved, men bejuble de gode. Da er denne "skrivesperren" utrolig irriterende!

      Slett
  2. Helt enig, synes også det er vanskelig å skrive om en bok jeg likte kjempegodt. Man vil jo at leserne skal forstå hvor godt du likte den, synes det hjelper litt med poeng skåringen som jeg har noen ganger da for jeg er ikke noen stor skribent ennå og får ikke alltid fram det jeg vil:)Men jeg må si meg uenig om at det er lett å skrive negativt om en bok som ikke falt i smak. Jeg tenker litt på forfatteren når jeg skriver om bøker som jeg ikke liker, og da blir det raskt litt vanskelig å være så kvass man vil. Vil jo ikke såre de, når de har arbeidet så hardt med boken. Men jeg sier jo min mening, men prøver å si det på en saklig og på en skånsom måte. Ikke alltid lett, noen ganger kan man jo bli litt kvass:) Sånn tenker jeg ihvertfall. Ønsker dere en flott dag:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg synes du har gode poenger her, Isabella! Jeg tror gjerne kvasheten kommer frem (i alle fall i meg) spesielt når det er en bok jeg har hatt høye forventninger til og blitt skuffet av. Det sier jo mye om hva bøker betyr for oss : ) Og ja, det er nettopp frustrasjonen over å ikke få sagt det man ønsker som er så irriterende. Noen bøker står jo fjellstøtt på egne ben og det letteste hadde vært å si: LES DEN! Men det er vel derfor vi blogger? For å øve oss på å fortelle og formidle? Ha en fin dag du også! :)

      Slett
    2. Takk for fin tilbakemelding:)Kvass er jeg også til tider når følelsene tar overhånd (Er ikke alltid hode henger med), og jeg er helt enig at det bare viser at vi er lidenskapelig glad i bøker:) Vi bryr oss om det vi leser og vi liker ikke å bli snytt for en god leseopplevelse, hehe:)Flott innlegg du skrev :) Da var det bare å fortsette å øve å fortelle og formidle som du sier, helt enig om at det trengs. Spesielt fra denne nybegynner i bloggeverden:)

      Slett
  3. Jeg har det akkurat på samme måte. Jeg har så lyst til at mitt engasjement skal smitte gjennom, samtidig er jeg redd for at innlegget skal bli for overveldende og nesten nærme seg tekstreklame. Jeg liker også å forsøke å fornye meg slik at jeg ikke bruker de samme sitatene fra anmeldelse til anmeldelse, ikke like lett når man blir helt betatt av en bok.

    SvarSlett
    Svar
    1. Med gode bøker bruker jeg mye tid på språket, på hvordan jeg skal ordlegge meg, for å yte boka rettferdighet. Det var derfor et veldig godt tips du kom med der - det å fornye seg! Det er jo ikke bare formuleringene som teller men oppbyggingen av teksten også. Godt innspill som jeg skal teste ut :)

      Slett
  4. Herlig innlegg! Takk for link! Legger deg til på siden min så jeg kan følge deg:)

    SvarSlett