søndag 1. juli 2012

En hyllest til Touren!

Vive la France! Salut tout les mondes! Brett opp ermene og fyll sykkelflaskene! For alle oss som er glade i sport er sommerens store eventyr i gang! Fra og med i dag, søndag, er det le Tour de France som gjelder!

Dette innlegget har ingenting som helst med bøker å gjøre. Det er bare en hyllest til et arrangement som fyller 99 år i år. Her er noen bilder fra en svunnen tid, dengang da menn var menn og dopingtester noe som ikke var oppfunnet enda.

Tour de France ble arrangert for første gang i 1903 som en reklame-jippo for sportbladet  L’Auto. Av de seksti startende var det bare enogtyve som fullførte. Vinneren ble Maurice Garin, også kjent som "den lille feieren". Bildet er tatt ved målgangen til den første Touren, og Garin er å finne midt på bildet til høyre .
Belgieren Maurice Geldhof tilbakelegger deler av Col d'Aubisque (et fjellpass i Pyrineene) til fots. Bildet er fra Tour de France 1928 - Etappe Hendaye-Luchon, 387 km. "Location unknown", som det så fint står skrevet.
Den italienske syklisten Giusto Cerutti bærer på den ødelagte sykkelen sin etter en ulykke i 1928-rittet. På den tiden var det forbudt for syklistene å motta noen som helst form for hjelp underveis.
Felix Sellier lar sinnet få utløp etter å ha blitt truffet av en bil under en Tour-etappe på 1920-tallet. Touren fra 1926 har fortsatt status som den lengste i historien. Rittet var var cirka en og en halv gang lenger enn senere avholdte arrangement.


Alt av bilder og tekst er hentet fra www.flickr.com / Nationaal Archief/Spaarnestad. Jeg har selv oversatt teksten fra engelsk.  

2 kommentarer:

 1. Ja, nå er Touren i gang og det skal bli gøy å følge med. Spennende med Edvald også som var helt der oppe i dag også :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes in deed! Synd at ikke Thor stiller i år, men forhåpentligvis kan Edvald ta noen gode poeng! Jeg har vel ingen favoritt, men synes det endelig er sommer når tv2-sendingene står på i bakgrunnen.

   Jeg har to barn på to år som er overbevist om at pappaen er med i årets Tour. "Sykkel", "heia" og "pappa" går igjen under sendingen. Pappaen syklet også Italia rundt for litt siden, mente de. Så her er hele familien interessert :)

   Slett