søndag 26. august 2012

En smakebit på søndag #34 Udødelighetens Elixir av Gabi GleichmannEn smakebit på søndag er en ukentlig bloggutfordring hos Marit på bloggen Flukten fra virkeligheten. Her oppfordres man til å gi en liten smakebit fra boken man holder på med akkurat nå og dele den med andre blogglesere. 

I går var vi i 40-årslag til en god venn av oss, og jeg merker at ettervirkningene kommer til å prege store deler av denne søndagen. Uff og uff! Så hva er vel bedre enn et glass cola, styrkende sjokolade og "Telemarkskanalen minutt for minutt" på NRK (med lyden av) i noen stille timer før ungene skal hentes hos besteforeldre og forberedelsene til neste uke starter for fullt?

Jeg leser svært sjelden helt nye bøker. Dette er ikke noen bevisst lesestrategi men med så mange bøker der ute er det bare blitt slik. Noen ganger dukker det likevel opp leseeksemplarer på jobben som fanger interessen min. Udødelighetens Elixir av Gabi Gleichmann er en av dem. Med sine 650 sider er ikke dette noen liten bok, men så lover da også forlaget en storslagen krønike og en spennende ferd gjennom nesten 1000 år av europeisk og jødisk kultur og historie.

Romanens hovedperson, Ari Spinoza, er den jødiske Spinoza-slektens siste gjenlevende etterkommer. Nå ligger han for døden, og med sine siste krefter skriver han ned anekdoter fra slektens historie slik Grandonkelen hans fortalte dem til Ari og tvillingbroren Sasha da de var små. I boka forteller også Ari om oppveksten i Ungarn og forholdet til familien. Dagens smakebit er hente fra side 73 og 74 i boka:

"Farfar holdt en merkelig distanse til familien. Hver gang Sasha og jeg megetsigende opplyste ham om at noen av våre klassekameraters besteforeldre hadde tatt barnebarna med til det fine Gerbauds konditori, iakttok han oss med iskald taushet. Hvis vi en gang gikk rett på sak og spurte "Farfar, synes du ikke at du burde skjemme oss litt bort med lekre konditorkaker?" kunne det i høyden skje at han tørt svarte: "Søtsaker er ikke bra for tennene".


Hittil har dessverre ikke romanen innfridd forventningene jeg hadde til den på forhånd. Jeg har lest cirka 160 sider av boken, og jeg venter fortsatt på at den skal gripe meg. Jeg tar meg også i å irritere meg over at forfatteren stadig gjentar (viktige?) poeng, som om leseren ikke klarer å huske dem fra side til side. Kanskje jeg hadde for høye forventninger til bokas konsept, men jeg synes både personbeskrivelsene og historiene som fortelles blir for enkelt tegnet. På den positive siden er boka veldig lettlest med et klart og enkelt språk, og jeg har bestemt meg for å lese videre for å se om fortellingen tar seg opp. Om jeg kommer til å fullføre boka er en helt annen sak. Den som leser for se.

Alle ukens søndags-smakebiter finner du her. Kanskje du lar deg inspirere?

17 kommentarer:

 1. denne har eg veldig lyst å lese :)
  takk for fin smakebit :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det synes jeg absolutt du skal! Mulig det bare er jeg som er litt vrang og vrien i dag :) Ha en fin-fin lese-uke!

   Slett
 2. Denne boken har jeg liggende på vent.Det skal bli spennende å se hva du syntes når den er lest ferdig, tror jeg avventer denne litt. Godt å slappe av litt før barna blir hentet tenker jeg. Ha en fin dag og kos deg med boken og Telemarkskanalen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vært en deilig tur langs Telemarkskanalen i dag :) Jeg vil tro at "Udødelighetens Elixir" vil bli mye lest og omtalt i bloggverdenen fremover. Jeg håper boka vil falle i smak når du kommer så langt!

   Slett
 3. Denne boken ligger også hos meg. Jeg vet ikke akkurat om lysten til å lese den ble så mye større etter å ha lest hva du skriver, men jeg skal absolutt prøve meg på den. Vil gjene høre hva du synes når du er ferdig.
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke la deg skremme :) Du må bare åpne boken og se om dette er noe for deg! Jeg har lest en del "tunge" bøker i det siste, så det kan være at spennet mellom denne og de leste var litt stort...Jeg lever etter den regelen at det er lov å avslutte en bok som ikke fenger. Vi får se om dette blir denne bokas skjebne her i huset, men jeg skal gi den en ekstra sjanse! Håper søndagen har vært fin!

   Slett
 4. Denne er det store forventninger til rundt omkring, ja. Blir spennende å høre om du synes den tar seg opp litt etterhvert. Takk for smakebiten, og ha en strålende dag videre! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg regner med å lese flere innlegg og omtaler av denne boka etterhvert som bloggskaren har kommet seg gjennom alle de 650 sidene. Som sagt er boka lettlest, så man skal i alle fall ikke la seg avskrekke av sideantallet!

   Slett
 5. Er spent på denne boken selv, har den liggende og jeg gleder meg til å lese den. Håper den tar seg opp etterhvert.

  Høres ut som du har en rolig søndag, kos deg videre og takk for smakebiten!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært en fin-fin søndag med litt lesing, litt TV og en del PC i dag. Det blir spennende å høre hva dere andre synes om boka når dere kommer så langt! Ha en fin dag! :)

   Slett
 6. Det låter som en intressant bok, men jag gillar inte heller när författare berättar allt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nettopp! Jeg liker også når forfatteren ikke forteller alt. Det usagte kan være like så interessant som det som sies rett ut. Nå skal Gleichmann ha det at han i alle fall ikke forteller alt på en gang. 1/5-del ut i boka er det mange spørsmål og ingen svar (enda) :)

   Slett
 7. Tack för smakbiten. Det låter som en lovande historia i alla fall, hoppas den tar sig. Och hoppas du fick en vilostund nu på söndagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi får håpe at jeg blir vennligere innstilt etterhvert som jeg leser. Jeg liker i alle fall bokas konsept. Man skal kanskje ikke skylde på forfatteren når han har valgt og skrive etter eget hode, og ikke ut fra de forventningene JEG hadde til boka :)

   Slett
 8. Jeg liker denne kjempegodt og er imponert over at den er skrevet av en debutant. Blir helt oppslukt når jeg leser. Jeg ser uansett frem til å lese omtalen din, synes alltid det er interessant hvordan bøker kan gripe eller ikke gripe mennesker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende, Elin! Akkurat sånn skal det være! Jeg vet det er mange som skal lese denne boka etterhvert, så det blir morsomt å sammenligne leseropplevelsene! Jeg blir vel nesten nødt til å lese boka ferdig nå, slik at jeg har noe fornuftig (?) å si i debatten.
   Ha en fin uke!

   Slett
  2. Jeg synes også det er spennende at vi så langt ikke er enige, da blir det mer interessant å lese hva den andre mener og kanskje få en liten samtale om boken :)

   Slett