tirsdag 14. august 2012

Forbrytelser av Ferdinand von Schirach"Når vi dreper gjør vi det av kjærlighet eller grådighet" 
 (Ferdinand von Schirach til Der Welt)

Dette er et typisk eksempel på en bok der omtaler i aviser og blogger virkelig har pirret nysgjerrigheten min. I våres hadde Dagens Næringsliv en spennende artikkel om forfatteren i lørdagsbilaget sitt. Og når forfatter Ingvar Ambjørnsen, som også er krim-anmelder, skryter av von Schirach på bloggen sin så var det ikke tvil om at denne boken måtte leses! Jeg må si at jeg virkelig elsker å finne bokperler på den måten!

Forfatteren Ferdinand von Schirach er en av Tysklands mest kjente forsvarsadvokater. De siste årene har han opplevd stor suksess som forfatter. Familieforholdene hans har også vært mye omtalt, spesielt i hjemlandet. Bestefaren Baldur von Schirach var Jugendreichsführer under Nazi-regimet og ble dømt til 20 års fengsel av Nürnberg-tribunalet. Spørsmål om bestefaren er alltid en gjenganger i de forfatterintervjuene jeg har lest.

Forbrytelser er forfatterens debutbok og inneholder 11 korte fortellinger. Alle fortellingene tar utgangspunkt i virkelige kriminalsaker der von Schirach har vært involvert som advokat. Vi møter ingen psykopater, seriemordere eller totalt forskrudde mennesker i boka. Med sin knappe, ja, jeg er nesten fristet til å si "tyske" fortellerstemme, klarer forfatteren å formidle at gjerningsmennene og -kvinnene, når alt kommer til alt, ikke er så ulike deg og meg. Von Schirach trenger kanskje ikke så dypt inn i psyken til de involverte, men på slutten av historiene sitter vi nesten alltid igjen med en følelse av at de berørte ikke hadde så mange andre valg, gitt den situasjonen de befant seg i.

Og det er kanskje dette som kan sies å være et av bokas kjernepunkt. Gjennom de små fortellingene om forbrytelse og straff utfordrer von Schirach lesernes syn på hva som er rett og galt og hva som er godt og ondt. Hvorfor straffer vi, hvem straffer vi og når har straffen en hensikt? Det er spørsmål man tvinges til å tenke over når man leser denne boka. Forfatteren synliggjør de moralske dilemmaene ved straff av kriminelle handlinger på en bedre og sterkere måte enn noen "vanlig" kriminalroman. Det er dette som gjør denne boka så spesiell.

Forbrytelser er ikke en stor bok med tanke på sideantall, og den kan lett kan leses ut på en dag eller to. Likevel er det en bok som gjør sterkt inntrykk. Historiene henger lenge i, og selv om det nå er flere uker siden jeg leste dem ferdig, tenker jeg fortsatt på flere av historiene. Det er spesielt to fortellinger som stadig dukker opp i bevisstheten min; Den ene handler om godseieren som gir bøndene i området kompensasjon fordi sønnen med jevne mellomrom dreper sauene deres. Politiet holdes utenfor saken helt til en jente forsvinner... Den andre handler om to nynazister som går til angrep på en mann på en øde jernbanestasjon. Mannen dreper de to nynazistene, men når politiet pågriper ham, nekter han å si et eneste ord...

Jeg slutter meg til det samlede koret av anmeldere og blogger som skryter denne boka opp i skyene! Jeg har allerede planer om å lese oppfølgeren "Skyld" som er skrevet over samme lest. Dessuten vurderer jeg å bestille den nyeste romanen hans "Der Fall Collini" (som ikke er kommet på norsk enda) på tysk. Jeg har funnet meg en ny favoritt blant tyske forfattere!

5 kommentarer:

 1. Flott omtale! Du senket ikke forventningene mineakkurat :) Jeg trodde jeg hadde kjøpt og lest denne boken. Hvor feil kan man ta. Jeg har kjøpt og lest en bok hvor omslaget er ganske likt. Jeg kan ikke si at det innhodsmessig var slik jeg forventet (hi-hi). Men nå er den riktige boken kjøpt og lastet ned. Skal forhåpentligvis lese den i ferien.

  SvarSlett
 2. Det er bare å sette i gang med å lese! Ta deg tid ved hver historie! Ikke la deg lure av forfatterens enkle måte å skrive historiene på. Det er nettopp det som gjør at de sakte med sikkert trenger inn under huden på deg :)

  SvarSlett
 3. Denne boken ble jeg veldig nysgjerrig på, takk for fin omtale :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Boka anbefales! Den er raskt lest, så den trenger ikke å bli satt på en skal-lese-liste. Det er bare å begynne å lese :)

   Slett
 4. Denne må jeg skaffe meg.:) Takk for fine omtaler. Helt enig med deg ang Collini-saken.:)

  SvarSlett