mandag 4. mars 2013

Gudfaren av Mario PuzoDe siste ukene har jeg kost meg med romanen Gudfaren i lydbokversjon, selv om begrepet kos kanskje ikke er helt dekkende for en historie hvor handlingen i stor grad foregår på samfunnets voldelige og brutale skyggeside. Uansett, Mario Puzos bok er uten tvil en moderne klassiker. Boka står på 1001-listen over bøker man må lese, og den er også utgangspunktet for de berømte filmene med samme navn. Jeg har ikke sett Gudfaren-filmene, men filmrullen som er blitt spilt av i mitt eget hode under lyttingen har vært ubetalelig! Ikke minst takket være oppleser Jon Husø.

Puzos Gudfaren er historien om den mektige mafia-familien Corleone, dens medlemmer, fiender og støttespillere. Vi befinner oss i New York på begynnelsen av 1950-tallet. Krigen er over, USA blomstrer og byens rivaliserende mafia-familier står ved et veiskille. Hittil har gruppene konsentrert om lyssky aktiviter som prostitusjon, gambling, utpressing og korrupsjon. Nå åpnes det opp for et nytt illegalt marked med narkotikahandel, og flere mafiafamilier ønsker samarbeid om dette.

Don Vito Corleone, Corleone-klanens overhode, har store ambisjoner for familien, men narkotika er ikke en del av disse planene. Han avviser derfor rivalenes tilbud om samarbeid, noe som får alvorlige konsekvenser for ham og familien. Når Vito blir utsatt for drapsforsøk og så vidt overlever forrykkes maktbalansen i New Yorks underverden. Corleone-familien settes ytterligere under press når den eldste sønnen Sonny blir skutt og drept i et bakholdsangrep. Broren Michael har frem til da stått utenfor familiebedriften. Nå tar han på seg rollen som farens og brorens hevner. I romanen blir Michael Corleone helt sentral i kampen mot familiens motstandere, og det er han som skal fullføre farens planer for familien. Dette er hovedhistorien i svært korte trekk.

I Gudfaren blir vi introdusert for en verden hvor rikdom og makt ikke er oppnådd gjennom ærlig arbeid, men snarere er et resultat av kriminalitet, korrupsjon og et intrikat nett av tjenester og gjenytelser. For mafiaens medlemmer betyr makt og innflytelse alt, og de involverte skyr ingen midler når egne interesser står på spill. Utpressing, grov vold og drap er midler som sikrer posisjonen i det kriminelle hierarkiet. Maktutøvelsen er uten kompromisser og bak ligger en klar filosofi: Det er bare forretninger, ingenting er personlig (Vito Corleone). Det er denne brutale filosofien som driver handlingen i boka fremover og som skaper en følelse av spenning og autentisitet.

I tillegg til hovedfortellingen så har Puzos bok et vell av sidehistorier som alle er med på å belyse mafiaens framvekst og innflytelse. Flere kapitler er viet Vito Corleones oppvekst på Sicilia og hans tid som ung mann i New York. Slik får leserne et interessant innblikk i hvordan Gudfaren bygget opp sitt kriminelle imperium og ble en slik mektig og innflytelsesrik mann i New Yorks underverden.

Forfatteren beveger seg dessuten med letthet mellom ulike miljøer og mellom nåtid og fortid. Gjennom Vitos gudsønn, sangeren og skuespilleren Johnny Fontane (som har mange paralleller til Frank Sinatra) får vi et innblikk i hvordan mafiaen kontrollerte deler av Hollywoods underholdningsbransje på 1950-tallet. I andre deler av boka følger vi også Corleone-søsknenes barndomsvenninne Lucy Mancini. Gjennom hennes øyne ser vi hvordan Kasinoene i Las Vegas vokser frem. Fremveksten av denne delen av amerikansk underholdningskultur skal få stor betydning for Corleone-familiens fremtid.

Romanen har sterke og gode personskildringer og et rikt persongalleri. Jeg likte veldig godt hvordan Puzo lar blikket dvele ekstra lenge ved enkelte personer i boka, som f.eks en begravelsesagent, en korrupt politimann og en leiemorder. Selv om disse karakterene er som bi-personer å regne så spiller de en viktig rolle når det gjelder å forklare folks motiver for å søke hjelp hos mafiaen. Disse menneskene lever i et samfunn hvor politikere, politi og rettsvesen svikter de svakeste, hvor fattigdommen råder og hvor urettferdigheten oppleves som stor. En slik situasjon skaper grobunn for mafiaens makt i et samfunnet hvor alt og alle kan kjøpes med penger: en filmrolle, en jobb, en identitet, en tilståelse. Som leser bli man innlemmet i mafiaens måte å tenke på, og man får en slags ufrivillig forståelse for mafiaens forakt for dem som er egentlig er satt til å styre samfunnet.

Fortellingen om Corleone-familien er en spennende, voldsom og ikke minst mangefassetert roman som jeg absolutt kan anbefale. Ikke bare er det en god historie; det er ingen tvil om at boka og filmene er en viktig del av amerikansk populærkultur, vel verdt å få med seg!

6 kommentarer:

 1. Utrolig flott bokomtale! Gudfaren er en av husbondens absolutte favoritter, dog i form av filmene som er laget! Tusen takk for koselig gratulasjon, jeg er fryktelig spent på å starte i den nye jobben :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig skrevet, Anette! Gudfaren-filmene er klassikere som har gjort stor inntrykk på mange. Etter det jeg har lest på Wikipedia så er filmene ganske tro mot boka. Men noen personer i romanen har fått andre roller i filmen, og mange sidehistorier er heller ikke med i filmene. Lurer på hvor mye jeg hadde irritert meg over disse forskjellene om jeg skulle jeg sett filmen nå? Lydboka var i alle fall toppen.

   Og ja; lykke til med den nye hverdagen:)

   Slett
 2. En veldig bra omtale! Gudfaren-filmene har jeg sett, syntes det var svært gode filmer så kanskje jeg skulle lest boken og. At den også står på 1001-listen er bare en fordel :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan i alle fall anbefale lydboka! :)

   Slett
 3. Glimrande boktips, tusen takk. Såg filmane for fleire år sidan, og dei gjorde inntrykk. Og boka er jo alltid betre enn filmen....
  Boka er til sals som nedlastbar lydfil hos Bokklubben for kun kr 87,-!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp! Boka er altid bedre enn filmen, det er en grei leveregel :) Det var supert med tipset om tilbud på lydboken! Jeg anbefaler alle å løpe å kjøpe!

   Slett