torsdag 18. april 2013

Fremtidige favoritter #4 Bøker om terrorisme

Hensikten med dette innlegget er ikke å slå lettvint mynt på denne ukas tragiske hendelser i Boston. At terror rammer uskyldige og tar liv kan, etter min mening, aldri forsvares. Men hva er det som motiverer terrorister og hva driver dem til slike ekstreme handlinger? Og hvordan påvirker handlingene deres menneskene som berøres av dem, direkte og indirekte?

Det er store spørsmål som ikke kan besvares på noen enkel måte. Årsakene er selvsagt sammensatte og komplekse. Jeg har lest min skjerv av fagbøker om nasjonalisme og europeisk politisk historie, men er jeg overbevist om at litteratur kan gi oss en like god forståelse av et fenomen som lange forskningsrapporter. Terrorisme sprer frykt og utfordrer det menneskelig i oss. Etter den 22/7 trenger vi litteraturen mer enn noen gang i forsøket på å forstå det uforståelige.

Her er et utvalg bøker som for tiden står på ønskelisten min hos biblioteket:

 
Det vi kan stå for av Geir Lippestad
Hvordan menneskeliggjøre det umenneskelige? Det og mange andre spørsmål ser jeg fram til å få svar på i Lippestads bok som endelig er i salg. Jeg er blant de mange som ble imponert over Lippestads styrke og integritet da han forsvarte Norges mest forhatte mann. Han fremsto virkelig som en verdig og humanistisk representant for rettstaten vår og var så mye mer enn det barnemorderen fortjente. Lippestad fremstår som en uhyre klok og reflektert mann, på mange måter en diametral motsetning til sin klient. Jeg gleder meg til å lese Lippestads egne betraktninger i denne boka!




Baader-Meinhof: historien om Røde Armé Fraksjon av Stefan Aust
Europa har vært utsatt for en lang rekke politiske og nasjonalistisk motiverte terrorhandlinger i etterkrigstiden. IRA, ETA og RAF er noen få eksempler på terrorismerelaterte grupper som har preget Europas nære historie. Boka om organisasjonen Røde Armé Fraksjon (RAF), også kjent som Baader-Meinhof-gruppen, kom ut i 2012 og har stått lenge på leselisten min. Her får vi vite mer om organisasjonens brutale historie gjennom nesten 30 år. I Tyskland har man trukket paralleller mellom RAF og nynazistene som nå er tiltalt for en rekke drap på innvandrere. Det gir boka en ekstra spennende dimensjon.



Amerikansk pastorale av Philip Roth.
Jeg har vært nysgjerrig på denne forfatteren en stund, men jeg har ennå til gode å lese noe av Philip Roth. Jeg tror i alle fall at romanen Amerikansk Pastorale vil være en god introduksjon til forfatterskapet hans. En families amerikanske drøm blir knust for alltid når tenåringsdatteren gjør opprør og er med på et bombeattentat hvor uskyldige blir drept. Den amerikanske drømmen som blir til et helvete? Det høres unektelig interessant ut! At boka fikk Pulitzer-prisen i 1998 og står på listen med 1001 bøker du må lese lover i alle fall godt for leseopplevelsen.

8 kommentarer:

  1. Lippestad sin bok skal jeg lese, må få bestilt meg den snart. De andre her ble jeg litt nysgjerrig på også. Tror det er viktig å lese bøker med dette temaet for å prøve å forstå og dessverre ser det ut som det blir mer og mer terror rundt omkring:( Grusomt det som skjedde i Boston:(

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig! Jeg håper Lippestads bok er like interessant som jeg tror den vil være. Han er jo en mann med stort engasjement, og det gleder jeg meg også til å lese om. Jeg prøver intenst å unngå avisartikler om boka. Jeg vil ha denne boka på "min" måte, ikke på Dagbladets eller VGs måte :)

      Slett
  2. Heisann!
    Skal definitivt lese boka til Lippestad. Som du sier så er det mest fordi jeg har et grunnleggende behov for å forstå det uforståelige.
    Det er på en måte dette som er det bakenforliggende i mesteparten av bøkene jeg leser.

    Baader Meinhof boka syntes jeg var interessant. Men synes på mange måter at boken om Ulrike Meinhof som kom for et par år siden, traff meg bedre. Kanskje er vi interessert i to forskjellige vinklinger?
    (Når jeg tenker meg om hadde det også vært greit å kanskje lest med litt mer opp på Gudrun Ensslin?) Det jeg synes er mest spennende med Meinhof er hvordan hun gikk så på tvers med sine foreldre. Også interessant med tanke på hva hennes datter (er det datter?) i forhold til henne selv. Eh, her tenker jeg på politisk ideologi om det skulle være uklart.
    Håper du leser denne boka snart for jeg er veldig interessert i å høre din mening.

    Håper også du vil like Philip Roth. Særlig likte jeg boken Hverman av denne forfatteren. Vil tro at det kan være en forfatter som fenger deg. Les les les...nå er jeg så spent :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg kjenner ikke historien om Baader-Meinhof så godt, så jeg tenkte at denne dokumentaren ville gi meg rammene:) Det er jo ikke så lenge siden RAF sluttet med aksjonene sine (midten av 90-tallet), men er det noen som husker hvordan de var med å prege historien?

      Jeg liker også å gå i dybden og se på en persons motiver, eller forsøk på å forstå disse motivene. Når det gjelder RAF må jeg først ha historien på plass, slik tenker jeg. Jeg googlet litt på Bettina Röhl (Meinhofs datter)- interessant familiehistorie!

      Bra at du går god for Roth. Den venter på biblioteket. Det har buttet litt i mot med lesingen i det siste, så jeg trenger en bok som fenger meg.

      Slett
    2. Jeg ble først interessert i RAF ifm. Souhaila Andrawes, da hun kom til Norge. Jeg skjønte ikke hva "fuzzet" var og måtte finne ut litt mer. Dette var min innfallsvinkel.

      Viktig at lesinga er lystbetont! Jeg har så utrolig mange bra bøker å velge mellom at jeg ikke helt vet hvor jeg skal begynne.

      Blir som sagt veldig spennende å høre hva du synes om Roth.

      Slett
    3. Ja, jeg husker godt Souhaila Andrawes-saken. Det er akkurat slike ting som vekker nysgjerrigheten!

      Slett
  3. Lippestads bok er en bok som jeg har lyst til å lese, den virker interessant.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig! Jeg gleder meg til denne boka!

      Slett