mandag 30. september 2013

Mini-samlesning: I Married a Communist (Philip Roth)

  

Les en (ikke helt usannsynlig) Nobelprisvinner!

Hvor mange av dere har til gode å lese Philip Roth, eller går i tanker om å lese mer av denne forfatteren? Den 10. oktober blir årets nobelprisvinner i litteratur annonsert, og dette er en gylden mulighet til å stille forberedt!

Philip Roth har lenge vært favoritt til prisen, og dette er kanskje hans siste mulighet til å få den. Oddsene for at prisen vil gå til en nord-amerikaner er høye: Det er 20 år siden sist en forfatter fra USA fikk prisen (Tony Morrison i 1993), og for Roth som nå er 80 år, renner tiden snart ut. Vil Nobelprisen bli kronen på verket etter et langt, produktivt og ikke minst prisbelønt forfatterskap? Jeg krysser fingrene!

Frem mot kåringen av årets vinner skal jeg lese Roths roman I married a communist fra 1998, og jeg håper at flere har lyst til å lese den sammen med meg. Meld deg på i kommentarfeltet dersom dette høres spennende ut!

Forlaget skriver følgende om boka:
Ira Ringold begynner sin karriere som grøftegraver i 1930-årenes Newark, blir radiostjerne i 1940-årene og blir ødelagt under McCarthys heksejakt i 1950-årene. 
I sine storhetsdager gifter Ira seg med den berømte stumfilmstjernen Eve Frame. Deres glamorøse hvetebrødsdager blir imidlertid av kort varighet. Ira er en ivrig og høyrøstet tilhenger av kommunistpartiet, og Eves skandaløse, bestselgende bok, "Gift med en kommunist", stempler ham som «en amerikaner som får sine ordrer fra Moskva». 
I denne romanen om svik og hevn har Philip Roth tegnet et briljant portrett av etterkrigsepoken da antikommunistisk feber ikke bare forgiftet den nasjonale politikken, men også ødela forhold mellom venner og familie, mellom ektefolk og foreldre og barn.
Typisk Roth, med andre ord.

Jeg har tenkt å skrive et blogginnlegg om boka søndag 20. oktober. Da er Nobelprisen allerede lovt bort til en verdig (?) vinner. Forhåpentligvis kan man briske seg med at man har lest nettopp vinneren.

Har du vært gjennom denne boka allerede, sier du? Ta et titt på mitt leseprosjekt, velg deg en Roth-bok og meld deg på i kommentarfeltet!

10 kommentarer:

 1. OK, jeg har jo kvernet på at jeg skal lese Roth helt siden du begynt å skrive om han, og denne kommunistboka er nok mer up my alley enn den forgjenglighetsboka fra et tidligere innlegg, så kanskje hvis jeg rekker det, skal jeg prøve. Nobelopplegget frister, men jeg har heller ikke begynt på formidabeldamebok til egen lesesirkel, så jeg melder meg ikke på. MEN, Roth skal jeg lese, det lover jeg.

  SvarSlett
 2. Det er et løfte :) Nobelprisen kom nesten som julekvelden på kjærringa, men litt må det jo markeres! Forøvrig er det viktig å gå foran med et godt eksempel i egen boksirkel, så jeg skjønner at formidabeldamebok må prioriteres :)

  SvarSlett
 3. (det som sies i parentes kan ikke holdes bindende, omen jeg TROR jeg er med. Du har lykkes i å gjøre meg nysgjerrig på Roth i hvert fall, og dette er jo en perfekt anledning. Hvis det ikke var for alle bøkene jeg allerede er midt inni).

  SvarSlett
  Svar
  1. (Herlig! Det ble en litt brå introduksjon på samlesingen, men skitt la gå! Vinner Roth prisen blir det enda mer forfatter-misjonering :) Rekker du ikke å lese denne boka nå vil nye muligheter kommer. Tro meg!)

   Slett
  2. Tror jeg allerede kan slå fast at jeg ikke kommer til å rekke det :( Men det blir Roth på meg i løpet av høsten, og det er mye takket være deg!

   Slett
  3. Beklager sent svar :) Jeg skjønner godt at andre leseprosjekt må prioriteres, men jeg ble glad for å høre at du kommer til å teste ut denne forfatteren :)

   Slett
 4. Jippi! Jeg er selvsagt med. Det hadde jo vært kult om det ble en litt større mini-samlesning?
  Men gleder meg :)

  SvarSlett
 5. Kult at du blir med! Nå kommer jeg til å gå rundt i tre uker og grue meg for å ha valgt "feil bok", men vi får la det stå til. Så lenge samlesningen får mer enn en deltager (meg) er jeg strålende fornøyd :) Dette blir über-kult - tror jeg.

  SvarSlett
 6. Denne har eg hatt ståande i bokhylla mi i år og dag, så kanskje eg skal nytte høvet til å få lese ho. Eg er ingen udelt Roth-fan, eg likte Indignation og Everyman veldig godt, men The Human Stain fekk eg aldri heilt taket på. Men eg må jo lese meir av Roth, uansett kva Akademien kjem med i morgon.

  SvarSlett
  Svar
  1. Roth har jo en enorm produksjon bak seg så litt ujevn kvalitet er vel kanskje å forvente. Selv er jeg 1/3 ut i "I married..." Boken var veldig "politisk" i starten og derfor litt tung, men nå har Roths / hovedpersonens fortellerstemme tatt overhånd og lesingen går lettere. Indignation skal jeg merke meg. Flere har nevnt nettopp den som en bra bok. Jeg vet ikke om det blir flere Roth-bøker på meg i år, men det avhenger nok litt av annonseringen i morgen :) Jeg vil jo gjerne lese noe av årets nobellprisvinner, uansett hvem det måtte bli.

   Slett