lørdag 26. juli 2014

I solskinn og i skygge - Sveitsisk dystopi som fascinerer og forvirrer


I sommer har jeg lest en svært spesiell roman, nemlig sveitsiske Christian Krachts "Jeg blir her i solskinn og i skygge." Denne boka utkom på tysk allerede i 2008 men foreligger først nå i norsk oversettelse. Noen ganger er valget mitt av lesestoff ganske så følelsesstyrt, og i akkurat dette tilfellet var det den tyske romantittelen som tiltrakk meg. "Ich werde hier sein im Sonnenschein und im Schatten" klinger så vakkert, synes jeg. Da jeg kom over Krachts roman på biblioteket før sommerferien lånte jeg den med meg uten å vite noe som helst om handlingen på forhånd. Etter å ha lest ferdig boka kan jeg konkludere med at den var ganske anderledes enn de bøkene som vanligvis finner veien til lesebunken min.

"Jeg blir her i solskinn og i skygge" er den andre kontrafaktiske romanen jeg har lest denne sommeren (Jeg har også lest Philip Roths "The Plot Against America," se egen omtale her). Tro det eller ei, men før dette hadde jeg aldri lest en kontrafaktisk roman. Det var derfor på høy tid å bli nærmere kjent med denne sjangeren. Det spesielle med handlingen i Krachts roman er at den beskriver et alternativt historieforløp for tiden etter første verdenskrig: Lenin vendte aldri tilbake til Russland etter sitt eksil i Sveits, og den russiske revolusjon fant dermed aldri sted. I stedet var det alpelandet som opplevde et kommunistisk kupp som resulterte i opprettelsen av Den Sveitsiske Sovjetiske Republikk (SSR).

Hovedpersonen i boka er en navnløs, sovjetisk partikommisær fra den sveitsiske byen Ny-Bern. Vi møter ham i vår egen nå-tid i et dystopisk Europa hvor krigen mellom SSR og de fascistiske statene Tyskland og England har vart i snart hundre år. Som mange embedsmenn fra den sveitiske sovjetrepublikken kommer vår hovedperson opprinnelig fra en av SSRs afrikanske kolonier. I romanen skal han innhente den rømte avhopperen Brazhinsky som har søkt tilflukt i en enorm sveitsisk festning dypt inne i alpene. For vår mann blir dette en reise i skyggen av en evigvarende krig. Han ferdes i et folketomt, kaldt og grått ingenmannsland der vold og død rammer virkårlig, men hvor han også opplever plutselige glimt av medmenneskelighet.

Krachts bok både forvirret og fascinerte meg. Jeg visste ikke noe om handlingen og forfatteren i forkant, og uten noen form for referanserammer syntes jeg det var vanskelig å plassere romanen inn i en kontekst som ga meg noen mening. I ettertid ser jeg at bokas vaskeseddel gir noen hint om hvordan boka kan tolkes. Her mer enn antydes det at Krach har skrevet en omvendt versjon av Joseph Conrads "Mørkets hjerte" (utgitt 1899). Conrads roman er en brutal historie om en hvit manns reise inn i det mørke og ukjente Afrika. Hos Kracht følger vi en afrikaner som drar inn i et ukjent europeisk landskap. På grunn av krigen er det Europa som framstår som farlig og usivilisert.

Med sine drøyt 150 sider var dette en roman som jeg leste på få dager. Det jeg likte best var den dystre og mørke stemningen som forfatteren klarte å mane fram: Et Europa hvor ingen levende har opplevd noe annet enn krig er og blir en uhyggelig tanke. Min store utfordring med boka er at jeg aldri helt fikk klart for meg hva Kracht egentlig ønsker å formidle. Skal boka leses som satire, samfunnskritikk, Sci-fi eller er den rett og slett skrevet for å underholde?

Jeg har saumfart avisanmeldelser på nettet for å få andre vinklinger på boka. Romanen fikk en blandet mottagelse da den utkom i Tyskland, fra kommentarer som "Endelig, den store sveitser-romanen!"(Frankfurter Allgemeine) til "En stor dumhet" (Neue Zürcher Zeitung). Norske anmelderne har derimot vært gjennomgående positive til Krachts tekst. I motsetning til sine tyske kollegaer ser det norske anmelderkorpset ut til å være enige om at det er den åpne tolkningen som er bokas store styrke. Jeg er enig at boka har en rekke tolkningsmuligheter, men jeg fant aldri en tolkning jeg kunne slå meg til tåls med. Det er mulig det skyldes sommervarmen, men "Jeg blir her i solskinn og i skygge" er en roman som ikke satte de helt store spor hos meg.

Christian Kracht (f. 1966) er journalist og har blant annet skrevet for de tyske avisene Die Zeit og Frankfurter Allgemeine Zeitung. Han debuterte som forfatter i 1995 med romanen "Faserland." "Jeg blir her i solskinn og i skygge" er hans tredje roman. I tillegg har Kracht gitt ut "1979" (2001) og "Imperium" (2012 - utgitt på norsk i 2013). Forfatteren har lenge blitt regnet som en viktig stemme innen nyere tysk litteratur.

7 kommentarer:

  1. Dette var interessante opplysninger. Har ikke lest noe slikt før, og jeg ar heller ikke lest noe av en sveitsisk forfatter før .(Dumt, da jeg bodde i Sveits 8 mndr som tenåring). Flott omtale, og boka er herved notert på leselista mi.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du likte omtalen min! :D Sveits er heller ikke det landet jeg har lest flest forfattere fra, men Kracht pirrer virkelig nysgjerrigheten! Selv om jeg og denne romanen ikke helt passet sammen så kunne jeg godt tenke meg å lese flere av romanene hans:)

      Slett
  2. Jeg blir litt svimmel av alle disse forfatterne jeg aldri har hørt om. Tenk hvor mange gode forfattere hvert land har som man aldri hører om fordi de ikke får mediaomtale og aldri blir oversatt. Også sitter jeg her og leser norsk og engelsk. Sukk. Og Sukk.
    Kracht har jeg aldri hørt om, men jeg er litt i dystopisk stemning for tiden så jeg noterer meg navn og bok. 150 sider er en perfekt lengde.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kloke ord! Man blir helt matt ved tanken på alt man går glipp av mens halv-gode bøker farer forbi. Jeg har lagt min elsk på 1001-listen litt av den grunnen. Det er ikke fordi alt som står der er bra, men det gir i alle fall en pekepinn på hva som kan være verdt å få med seg. Når det gjelder ny litteratur så må man bare krysse fingrene for at bloggverdenen kommer over de skjulte perlene.

      Slett
  3. Forsøker meg igjen her....selv om kommentaren bare blir kortere og kortere ;-)

    Spennende at du har lest Kracht! Jeg har lest "Imperium" og var ganske fascinert. Han har en for meg litt merkelig stemme. På en måte lettlest samtidig som det er en dybde i det han skriver. Har generelt fått sansen for pelikan-bøkene. Jeg har uansett ikke vært borti andre forfattere med en lignende stil. Synes også det er spennende at han skriver boken med en slik vinkling.
    Sånn nå i ettertid, er det en bok du vil anbefale eller er det en som bare gjorde inntrykk?

    Har du planer om å lese den tyske bokprisen-longlist? ManBooker?

    Synes også det er rart at du ikke har lest andre kontrafaktiske bøker? Utenom Roth da.
    Ikke Harris?? "Fatherland"? Eller det er kanskje noe helt annet?
    Har du planer om å lese mer Kracht?

    SvarSlett
    Svar
    1. En tysk avis omtalte boka som «Frodo møter sveitserne», noe jeg egentlig syntes var en glimrende oppsummering av denne romanen  Selv er jeg ikke fan av Ringenes Herre (shame on me) eller Game of Thrones, men litt av stemningen i boka minnet meg om noen av de storslåtte landskapsscenene i disse bøkene/filmene. Jeg tror jeg kommer til å lese mer av Kracht. «Imperium» er blant bøkene jeg har snust på. Jeg er enig i at han har en unik fortellerstemme, så selv om historien i «Jeg blir her i solskinn og i skygge» helt traff meg så ble jeg nysgjerrig på mer…

      Det har ikke vært mange kontrafaktiske romaner på min leseliste nei. Jeg har en halv-lest «Han er her igjen» (Vermes) i bokhylla, men ellers er det lite å skryte av. Men nå har jeg fått litt sansen for sjangeren! Harris «Fatherland» høres utrolig fascinerende og skummel ut.

      Jeg må innrømme at jeg har lekt med tanken på å lese bøkene på den tyske short-listen i år. De 6 bøkene som nomineres dit blir offentliggjort nå i august. Jeg er litt i tenkeboksen:)

      Slett
    2. Når du sier det så, "Frodo møter sveitserne" er kanskje ikke så dumt sagt... Ang LOTR-universet så var jeg kanskje litt mer ivrig da jeg var yngre. Har innsett at jeg stort sett foretrekker mer realistiske bøker. De må gjerne være kontrafaktiske men grensen tror jeg går ved "tusser og troll" ;-) Jeg mente ikke å virke frekk da jeg sa det om "Fatherland", absolutt en bok av interesse vil jeg tro. Jeg ga for øvrig også opp "Han er her igjen".

      Jeg avventer litt om jeg skal lese short-listen men synes det virker spennende. Er bare redd jeg gaper over for mye her.

      Slett