søndag 22. april 2012

En smakebit på søndag # 16 Sumobrødre av Morten Ramsland


En smakebit på søndag er en ukentlig bloggutfordring hos Marit på bloggen Flukten fra virkeligheten. Her oppfordres man til å gi en liten smakebit fra boken man holder på med akkurat nå og dele den med andre blogglesere.

Nå er den danske forfatteren Morten Ramsland endelig tilbake med ny roman! For seks år siden kom forfatteren ut med en av mine favorittbøker, "Hundehode", en fantasifull, morsom og burlesk familiekrønike fra 1900-tallets Bergen. Siden det har jeg ventet på mer, og den nye boka Sumobrødre ser ut til å innfri de høye forventningene jeg hadde på forhånd.

Lars er 11 år og vokser opp i boligområdet Paradishagen. Til tross for navnet er stedet langt fra noe paradis. I nabolaget hersker en streng hakkeorden. Lars og kameratene herser med de mindre barna og lever selv i stadig frykt for juling av de større barna. Gjennom små, korte kapitler gir Ramsand oss innblikk i Lars sitt univers. Dette universet spinner både rundt kameratgjengen og Lars sin familie. Både vi og barna i boken aner at de voksne har sine hemmeligheter, og etterhvert begynner også noen av disse hemmelighetene å komme til syne.

Søndagens smakebit er hentet fra begynnelsen av kapittelet med det spenstige navnet "Stygg mann i grønn stasjonsvogn" (s.73):
 "Han stod nede i veien med bilen sin. Det var en grønn stasjonsvogn uten baksete, og den var full av skrot: gamle pappesker, jernstenger, rustne spiker og skruer, hageavfall. Først trodde jeg det var en tilfeldig gammel mann som satt og hvilte i bilen sin, men det var det ikke. Det var han."
Ramsland skriver kjempegodt, som alltid. Med varsom penn, og med både humor og varme, skildrer han Lars sin verden hvor mye ikke er slik det ser ut som ved første øyekast. Det er veldig bra lesning så langt!

Alle ukens søndags-smakebiter finner du her. Kanskje du lar deg inspirere?

6 kommentarer:

 1. Det hørtes ut som en spennende bok! Jeg kom aldri så langt at jeg fikk lest Hundehode, men du får meg til å ville plukke den frem igjen! En fin smakebit og et flott tips!

  SvarSlett
 2. Spennende smakebit:) Har ikke lest noe av denne forfatteren, men ble veldig nyskjerrig på bøkene hans, så her måtte det noteres:) Liker forresten bilde ditt av jenta som leser:)

  Ha en fin søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dersom du har lest og likt "Populærmusikk fra Vittula" så vil du like "Hundehode"! Er snart ferdig med Sumobrødre. Den har litt mer alvor i seg. Det kommer vel en omtale etterhvert... : )

   En god søndag kveld til deg også! :)

   Slett
 3. Spennende - jeg ser frem til omtalen :-)

  SvarSlett
 4. For et fantastisk navn på kapittelet du har valgt ut smakebiten fra, Bokofilia :) Tusen takk for en fin smakebit!

  SvarSlett