søndag 29. april 2012

En smakebit på søndag #17 Uro av Finn Skårderud


En smakebit på søndag er en ukentlig bloggutfordring hos Marit på bloggen Flukten fra virkeligheten. Her oppfordres man til å gi en liten smakebit fra boken man holder på med akkurat nå og dele den med andre blogglesere.

Finn Skårderud er en av Norges mest kjente psykiatere og for tiden fast kommentator i NRK i forbindelse med 22.07-rettsaken. Denne uken hadde han en interessant kronikk i Aftenposten; "Narcissus på Utøya", hvor han setter det psykiatriske begrepet narsissisme inn en historisk sammenheng. Etter å ha lest artikkelen gikk jeg bort til bokhyllen og fant frem boka hans Uro: en reise i det moderne selvet. Det er nok 10 år siden jeg leste boka sist (førsteopplaget kom i 1998), og jeg hadde egentlig bare tenkt å bla raskt gjennom den og lese litt her og litt der. Men dere vet hvordan der er.  Andre leseprosjekt har i stedet måttet vike, og i løpet av helgen har jeg lest cirka 1/3 av boka.

Temaene Skårderud tar opp i boka inviterer til ettertanke og refleksjon der han forflytter seg på kryss og tvers i det moderne menneskets urolige sinn. Ukens smakebit er hentet fra kapittelet "Mannen uten egenskaper". Her beskriver Skårderud en mann som føler at han mangler all orginalitet. Mannen synes at alt han sier og tenker er kopiert fra andre, med ett unntak:

"Med litteratur var det helt annerledes. Der hadde han flere ganger hatt en sterk opplevelse av å "komme hjem". En utenforstående kunne mene at dette bare var ord som hadde klumpet seg sammen. For S. var denne ordklumpen selve meningen. I det litterære språket hadde han flere ganger møtt selve livsfølelsen, fordi setningene ga gjenkjennelse. Han leste ikke for å bli underholdt, men for kjenne liv."


Uro er absolutt ingen "nattbordsbok", og den krever mye av meg som leser! Likevel fortsetter jeg å lese, for boka er godt skrevet og temaene forfatteren tar opp like spennende og aktuelle i dag som da boka kom ut.

Alle ukens søndags-smakebiter finner du her. Kanskje du lar deg inspirere?

3 kommentarer:

  1. Denne boken ble jeg veldig nysgjerrig på, tusen takk for smakebiten:-)

    SvarSlett
  2. Takk for veldig fin smakebit:) Spennende bok du har funnet deg, ble litt nyskjerrig på den:) Ha en fin uke!:)

    SvarSlett
  3. Beatesbokylle og Gråbekka's Blogger: Ja, boken er veldig interessant men må leses sakte : ) Ha en fin uke, begge to!

    SvarSlett