I går morges kom jeg over en notis i Aftenposten som jeg nok ikke hadde festet meg så mye ved, hadde det ikke hadde vært for den spennende debatten som foregår i bokbloggosfæren for tiden. Er du bokblogger har du nok fått med deg den til tider opphetede diskusjonen rundt bokbloggeres ansvar generelt og bokbloggenes kvaliteter spesielt (eller var det omvendt?). Trenger du en oppsummering av debatten så har bloggeren KNIRK samlet mange spennende bidrag i dette innlegget.
Det er den tidligere redaktøren i Times Literary Suplement og nåværende formann for Booker-prisjuryen, Peter Stothard, som til den engelske avisen The Independent sier at han frykter at de mange bokbloggene skal overdøver den seriøse litteraturkritikken. Dette vil skade litteraturen på lang sikt, mener han. Stothard, som også blogger selv, er i utgangspunktet positiv til blogging som fenomen. Likevel er det viktig for ham å sette fokus på hvordan bokbloggenes økende popularitet faktisk kan ha negative konsekvenser for litteraturkritikkens kår. Stothard ser en grunnleggende forskjell mellom det han kaller meningsytreri (blogging) og anmelderi (den profesjonelle litteraturkritikken): "Det er fantastisk at så mange blogger og nettsteder er dedikert til bøker, men det å være kritiker innebærer å være avgjørende forskjellig fra dem som deler med seg av sin egen smak... Smaken til alle og enhver (på nett, min anmodning) er ikke verdt det samme.
Stothard utdyper dette ytterligere i en artikkel i The Guardian: "Det er en stor mengde meninger på nettet, og antageligvis også velbegrunnede meninger, men det er mange fler av de ubegrunnede meningene der ute." Bekymringen for bokbloggenes økende innflytelse er todelt: I følge Stothard er ikke mange bokbloggere flinke nok til å begrunne meningene sine. Det fører til at leserne blir villedet til å kjøpe dårlige bøker. Han hevder at bokbloggere ikke har det samme grunnlaget som profesjonelle litteratur-kritikere til å trekke frem bøker med gode litterære kvaliteter. Når gode bøker ikke kommer til orde vil dette være av stor negativ betydning for litteraturens fremtid. Dessuten kan bokbloggene, utilsiktet, være med på å undergrave litteraturkritikkens kår i media, sier Sorthart. I tider hvor avisredaksjoner og andre mediebedrifter tvinges til nedskjæringer er det fristende å ikke lenger gjøre plass til bokstoff. Alt er likevel på nett. Dette skader også litteraturen på lang sikt.
Bildet er hentet herfra |
Uttalelsene har ikke uventet vakt engasjement i avisens kommentarfelt. Mange av innspillene fra de engelskspråklige bloggerne går også igjen i debatten her hjemme. Jeg skal ikke gå inn på den britiske diskusjonen, selv om jeg personlig synes Stothard presenterer meningene sine på en litt nedlatende måte. Likevel er det noe forfriskende over det å kunne rette blikket bort fra sin egen "andedam" et øyeblikk og konstatere at vi norske bokbloggere faktisk har en fordel. I stedet for at noen kommer "utenfra" (Stothard) med ønske om å definere bokbloggernes rolle, kvaliteter og verdi, så er det norske bokbloggere som selv har tatt dette opp til diskusjon her hjemme. Diskusjonen foregår på vår "hjemmebane", ikke som debattinnlegg i avisene, og alle som ønsker har mulighet til å delta. Dette synes jeg initiativtagerne til debatten skal ha honør for!
Den norske debatten om bokbloggenes rolle har for min del vært veldig spennende og berikende å følge med på. Norske bokbloggere er en oppegående gjeng. Det har kommet mange gode og gjennomtenkte innspill som virkelig viser hvor mange måter man kan se en sak på. Jeg har endret mening mange ganger i løpet av prosessen. I begynnelsen rygget jeg tilbake for debatten, låste meg litt og tenkte at "dette angår ikke meg." Jeg hadde sterke meninger om at ingen måtte bry seg om hva som blir skrevet på min blogg. Nå har jeg vel landet på den konklusjonen at ja, jeg skal fortsette å skrive om det jeg vil og på den måten jeg vil, men "no man is an island..." som det heter så fint. Kanskje det er nyttig å ha i bakhodet at min lille blogg er en del av et større hele. Forhåpentligvis kan vi berike hverandre i dette bokfelleskapet.
Når det gjelder litteraturkritikkens kår, som jo er et av Stotharts ankerpunkter, så synes jeg at anmeldelser og bokblogger utfyller hverandre på en god måte i dag. Jeg elsker å lese gode anmeldelser av flinke kritikere på samme måte som jeg elsker å lese gode blogginnlegg som vekker nysgjerrigheten min. Det er ikke tvil om at det finnes både "dårlige" anmeldelser og "dårlige" blogger, men det er etter mine standarder. Uansett hva man synes om Stothards måte å argumentere på synes jeg likevel han har et viktig poeng: Også i Norge er vi vitne til store nedskjæringer hos avishusene. Dersom dette innebærer kutt i den faglig gode litteraturkritikken så vil det være en utvikling mot mindre bredde i litteraturformidlingen.
Akkurat den diskusjonen hadde det vært interessant om Aftenposten hadde problematiser og tatt opp til diskusjon.
"Så får vi tilgi Aftenposten for at de trykker en amputert notis istedet for å skrive en utdypende artikkel om dette spennende temaet." Tja, skal vi det? Jeg tror denne debatten kunne vært svært interessant for flere enn oss "interne", særlig siden vi som du sier har klart å sette dette på agendaen og tenke gjennom det selv på forhånd. Nå må folket få høre:) Ser at du oppfordrer Aftenposten til å diskutere disse problemstillingene på slutten da, og det er jeg fullstendig enig i!
SvarSlettOg du, dette var et virkelig givende innlegg sånn generelt! Jeg syns Stothards innvendinger er betimelige da, det er i alle fall bra at vi diskuterer vår påvirkning på den litteraturen vi alle nettopp er så glade i. Men jeg har litt samme innstilling som deg; jeg koser meg med både Morgenbladet-anmeldelsene og bloggeromtalene. De gir ulike perspektiver, og er egentlig to ulike sjangre. Jeg mener vi kan utfylle hverandre, ikke utkonkurrere, men da må vi og kritikerne stå sammen om å kreve fortsatt satsing på litteraturkritikk i avisene - for det ønsker vi oss jo alle sammen:) Og så syns jeg alle oss som blogger bør ha som mål om å gjøre vårt beste og ikke minst være flink til å begrunne bokvalgene våre - det skaper et mer interessant blogglandia uansett!
Takk skal du ha, Karen! Jeg er helt enig med deg at bokblogging og (profesjonell) litteraturkritikk ikke er to sjangre som bør konkurrere med, men gjensidig utfylle hverandre. Slik er det i alle fall i min ideelle verden :)
SlettDerfor er det et interessant poeng når Stothart trekker frem hvordan aviser kan tenkes å velge bort bok-stoff i tider med nedskjæringer. Den effekten av bokblogging hadde i alle fall ikke jeg kunnet forutse. Denne problemstillingen gjelder jo ikke bare litteraturformidling. Senest i helgens Aftenposten var det en større artikkel om hvordan den store mengden matblogger og "oppskriftsbøker" på nettet setter den trykte kokeboka i fare.
Jeg så også en liten notis, ganske lik denne, i Adresseavisa forleden. Kanskje var det samme notis..
SvarSlettJeg har også lest en del på facebok ang denne debatten. Og tenker, tenker.. Tenker blant annet ; hva da med alle de andre bloggene i bloggsfæren? Ødelegger ikke matblogger for ernæringsekspertene? Ødelegger ikke muffinsbloggene for helsa? Selvskadebloggene kan ikke de oppfordre andre unge til å skade seg selv? Etc Etc..
Det kan sikkert være beretteriget bekymring fra litteraturakademia, men vi lever i en cyberverden, hvor alle som vil kan mene det de vil på blogg, også om bøker.. I et slikt perspektiv undrer jeg meg om slike utspill kan være en frykt for å miste makt?
Notisen fra Aftenposten er hentet fra NTB, så sannsynligheten for at du har sett samme notis er stor, Anita! Jeg tenkte, som deg, at utspillet til Stothart kunne dreie seg om makt, eller frykten for å miste en posisjon som lenge har vært forbeholdt litteratur-kritikerne. Og måten Stothart uttrykker seg på er jo litt "vi mot dem". Samtidig synes jeg at han har noen gode poeng i det han sier. Det er synd dersom boksfæren skal bli et slags null-sum-spill hvor den enes økte innflytelse går på bekostning av andres "makt" / betydning. Jeg tror ikke det må fungere slik.
SlettVeldig bra at du laget et eget og gjennomtenkt innlegg om artikkelen! Jeg tror det er bedre å diskutere slike ting på blogg enn i lukkede Facebook-grupper.
SvarSlettAng debatten så tenker jeg at det er viktig å huske to ting: Det ene er at det ikke er alle avisanmeldelser som kan regnes som seriøs litteraturkritikk, og at man finner seriøs litteraturkritikk også på blogg. Det andre er at det ikke er noe ødeleggende ved bokbloggernes entusiasme. Det som er ødeleggende for den seriøse litteraturkritikken og litteraturen på sikt, er mangelen på kritisk tenkning og begrunnelser. Det gjelder både bokblogger OG avisanmeldelser. Som du sa det på min blogg, Bokofilia: Alle kan tenke rundt bøker uansett utgangspunkt. Det som ødelegger, er når entusiasmen ikke er ledsaget av en begrunnet kritikk. Og jeg tror Stothard har rett når han sier at det er veldig lett å finne slik ukritisk entusiasme på bokblogger.
Om lesere da villedes til å kjøpe dårlige bøker, vet jeg ikke om man kan si. Kanskje kan man heller si at den dårlige litteraturen er blitt enda mer synlig med internett, og at det derfor er desto større grunn for forlagene til å satse på den. Men det er jo ikke slik at bokbloggere nødvendigvis leser dårlige bøker, i hvert fall ikke i Norge. Det er mange titalls bokbloggere som leser gode bøker og er opptatt av litterær kvalitet, og som fronter bøker og forfattere som det er i alles interesse at får mer oppmerksomhet.
Men jeg mener det er viktig for alle å huske at man ved å fokusere mer på litteraturens underholdningsverdi og de rent subjektive leseropplevelsene, samtidig mister fokuset på hva litteraturen kan bety språklig, kulturelt og politisk. Det jeg tror Stothard har rett i, er at det finnes en tendens blant bokbloggere til å fremelske intetsigende og ufarlig litteratur som fenger der og da, med entusiasmen som metode. Det er ikke nødvendigvis bokbloggerne som har skapt den tendensen, men de gjør den veldig synlig. Hvilke konsekvenser det får på sikt, er det ingen som vet. Men jeg tror det er bedre å bekymre seg for mye enn for lite. Hvis man ser på utviklingen til norsk lyrikk det siste tiåret, mener jeg det er grunn til bekymring. Hadde det ikke vært for innkjøpsordningen, ville den norske lyrikken sannsynligvis vært død nå. Og det skyldes i hovedsak at avisene har nedprioritert kritikken av den til fordel for krim og andre bestselgere.
Derfor synes jeg det er helt ypperlig med disse diskusjonene om ansvar, blogging i offentligheten og god litteratur. Bloggere som aldri har tenkt over hvilken funksjon de har, får muligheten til å bruke sin blogg og sin innflytelse til å fronte bøker de mener er viktige. Som du sier foregår det nedskjæringer i den faglige litteraturkritikken, og da er det ikke bra hvis den gruppen som vokser i samme tempo - bokbloggerne - fortsetter å tenke at de er "an island, complete in itself". Å ta ansvar er bra. Så må alle bestemme selv hva de vil bruke det til. Et fantastisk privilegium, spør du meg.
Anita: Jeg tror ikke dette handler om bekymringen over å miste makt, jeg tror det handler om bekymringen over at mye makt nå er i hendene på folk som kanskje ikke vet hva de forvalter. Bokblogg i seg selv tror jeg alle er grunnleggende positive til, for ingenting er bedre enn at det skrives MYE om bøker. Hvis nedskjæringer hadde kommet uten bokblogger, hadde det virkelig vært krise for litteraturen. Jeg tror også at vi ved å ta disse diskusjonene selv, vinner veldig mye.
Du nevner andre bloggmiljøer og om de er skadelige. Jeg mener at de definitivt er det. Hvis du ikke allerede har gjort det, anbefaler jeg deg å lese Torgrim Eggens glimrende artikkel om ernæring i Samtiden(?) fra tidligere i år, hvor han blant annet skriver om hvilke farlige myter om kosthold som spres med lynets hastighet i disse internettdager. Alle kan som du sier skrive akkurat hva de vil på egen blogg, og nettopp derfor er det viktig at folk tenker over hva de formidler. Jeg har inntrykk av at bokbloggere heldigvis er villige til å gjøre nettopp det. Hurra for oss!
Jeg kan nesten ikke si annet enn Takk og Amen til innlegget ditt, Line! Jeg leste Eggens innlegg i Samtiden for en stund siden (http://www.samtiden.no/spis-deg-dum/), og det er en artikkel som er både tankevekkende og foruroligende bra!
SlettJeg har tenkt mye på det privilegiet vi bloggere har til selv å velge bøkene vi vil lese. Det er ikke rart at det blir mye hallelulja-rop (for å fortsette med de bibelske morsomhetene) og "glad-blogging" av det. Bøkene jeg velger meg er jo oftest et resultat av både bevisst og ubevisst siling, basert på omtaler i blogger, "ordentlige" anmeldelser, venners anbefalinger etc. Jeg blir sjelden skikkelig skuffet av en bok (men kan bli litt muggen om den ikke innfrir). Bøker som ikke faller i smak leser jeg jo ikke ferdig. Det er sjelden jeg omtaler dem, selv om jeg i noen tilfeller har gjort det i bloggen også.
Nettopp derfor trenger vi kritikere som kan skrive gode anmeldelser av bøker som ikke er så gode, eller som har kvaliteter det kan være vanskelig å forstå. DET er en kunst! Men stakkars kritikere også: Jeg husker godt Kjell Ola Dahls og Ingvar Ambjørnsens hjertesukk tidligere i år. De syntes det å lese og anmelde en drøss halvgode krimromaner gikk på motivasjonen løs. Det forstår jeg :)
Jeg har ikke så mye å bidra med i denne diskusjonen, som dere ikke har sagt allerede. Ville bare si at du har skrevet et bra innlegg og synes det er veldig spennende å følge denne diskusjonen.
SvarSlettTakk Karete! Jeg synes debatten blant bokbloggerne har vært kjempespennende å følge med på! Jeg har, som jeg skrev i innlegget, forandret mening mange ganger underveis - og det er jo en bra effekt av diskusjonen! Det som jeg syntes var ekstra interessant med det engelske bidraget er at den beskriver forhold som også er relevante for norske bloggere. Men ved at man ser på argumentene til Stothart "utenfra" er det nesten lettere å gjøre seg opp en mening enn når man befinner seg midt i den norske debatten.
SlettJeg har lest noen blogginnlegg som jeg nok misforstod i starten. Ser jo selvsagt at dette er en viktig diskusjon å ta. Synes også at denne debatten (vet at DETTE ER HELT på siden...) kanskje også skulle tatt med priser og boklov(?). Hvert fall om man diskuterer hvilket ansvar vi har som bloggere. Da tenker jeg på forlagets måte å markedsføre på (dette blir litt usammenhengende, ikke sikker på at du følger meg her?). Det jeg mener er at det selvsagt blir "promotert" mye litteratur som er billig fra frie forlag. Bøker som muligens ikke ville fått veldig mye oppmerksomhet ellers?
Slett- hm, ble litt surrete og ustrukturert.
Jeg har ikke blogget så lenge og har heller ikke fått tilsendt lese-eksemplarer fra forlaget sånn på privaten, så mulig jeg ikke er den rette til å svare på dette. Men det gjør jeg:) Jeg vet ikke om det har så mye med bokavtalen å gjøre (selv om jeg skjønner hvor du vil hen), men jeg har også fått inntrykket av at en del mindre forlag bruker bloggere mer aktivt i sin markedsføring enn f.eks de større forlagene. Når det gjelder omtaler av nye bøker er det en del gjengangere blandt forlagene, ingen tvil om det. Hadde jeg jobbet i et mindre forlag hadde jeg også gått for denne markedsstrategien; mindre markedsbudsjett, mer eksponering og selv om ikke alle bøkene får god omtale er kanskje all reklame god reklame?
SlettHehe, flott du skjønner hvor jeg vil hen. Var bare noe jeg måtte få lufte et sted ;-)
SlettJeg skjønner at små forlag tenker at all reklame er god reklame, selv er jeg ganske uenig. Det blir litt sånn som det har vært diskutert på flere blogger og foraer....bla. om at man bør begrunne hvorfor man liker/ikke liker en bok. Tenker også at det går an å være litt strategisk. Når "alle" blogger om samme bok på en litt ubegrunnet måte så blir det for meg ganske, jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle det...lite troverdig?
Mener på ingen måte at jeg er ekspert selv. Noen innlegg er "rævva" mens jeg er mer fornøyd med andre. Bare for å ha sagt det liksom ;-)
Jeg får ikke mange leseeks. tilsendt. Men jeg får veldig mange gjennom jobb. Har jo fått litt spørsmål fra forlag om jeg vil ha, men dersom boken ikke er noe for meg så takker jeg selvsagt nei :)
Dette var et flott innlegg og en veldig spennende debatt! (Som jeg ikke har fått med meg før nå.. Aner ikke hvor jeg har vært).
SvarSlettJeg er veldig ny med alt som har med blogg å gjøre, og har egentlig ikke tenkt så mye over forholdet mellom bokbloggere og profesjonelle anmeldere før nå, men det er et veldig interessant tema! Jeg personlig får ofte mye ut av å lese om bøker på bokblogger og goodreads fordi jeg liker å se hva "vanlige" personer synes om bøkene, hvis det gir mening?
Ja, det er en spennende debatt som pågår, og det morsomme er at jo mer man leser om temaet jo mer interessant blir det :)
SlettJeg betrakter meg selv som fersking i "bloggfaget", så da er vi to!Koselig blogg du har forresten! I begynnelsen hadde jeg overhodet ingen andre ambisjoner enn å blogge for min egen del - og for å få ut litt boktanker. Jeg tenkte egentlig ikke så mye over at noen skulle lese det jeg skrev. Ambisjonene for bloggingen er fortsatt de samme, men det er egentlig fint med slike diskusjoner som holder en litt våken i forhold til det en driver med!
Jeg koser meg med velskrevne kritikker i avisene, men synes det er veldig mange gode innlegg å finne i bokblogger. Og det er absolutt blant de sistnevnte jeg finner mest inspirasjon!
Godt og interessant innlegg :) Det sto også en nyansert kommentar i Aftenposten morgen på lørdag.
SvarSlettTakk for at du gjorde meg oppmerksom på kommentaren i Aftenposten. Den hadde druknet i debatten om bokhandlernes forlagsrabatter på side 5 og artikkelen om dårlig lønnsomhet blant bokpusherne på side 8 og 9...
SlettJeg synes Øklands beskrivelse av det hun kaller "et fruktbart medialt kaos" var god og nyansert! Jeg syntes det var veldig interessant å lese hennes vinkling på forlagenes og bokhandlenes (ukritiske?) markedsføring av bøkene (Nå sier ikke jeg at det ER slik). Vil forlagenes bruk av "tvilsomme kilder", ikke bare fra bokbloggere, men fra Per og Pål på Ark og Norli, herr og fru Hvermansen i gata og litteraturinspiratorer fra Lofoten til Lindesnes utvanne lesernes tillit til kulturbransjen?
Spennende, spennende!
Frisket opp denne litt jeg, før jeg skal delta i "Debatten: All makt til bokbloggerne?" 24.11.2013 - under Litteraturfesten i Trondheim. Det ser ut til å bli flere og flere bokbloggere - og debatter rundt dette vil nok bare øke på....
SvarSlett