mandag 2. september 2013

This is where I leave you av Jonathan Tropper


Anmeldere har kalt Jonathan Tropper for "den amerikanske Hornby," en sammenligning som uunngåelig gjør en Hornby-fan som meg både nysgjerrig og skeptisk. Det var derfor meget elegant av Amazon å anbefale meg Troppers This is where I leave you i god tid før sommerferien. Påstandene om at Troppers historier har mer substans og er mer innsiktsfulle enn dem hans britiske kollega presterer var noe jeg selvfølgelig måtte få bekreftet ved selvsyn.

I This is where I leave you møter vi Judd Foxmann som er tilbake i barndomshjemmet for å delta i farens begravelse. Gjensynet med familien kunne ikke skjedd på et verre tidspunkt. Han har nettopp oppdaget at kona er utro med sjefen, og i løpet av få dager er Judd singel, arbeidsløs og hjemløs. Forholdet til moren og de tre søsknene er også problematisk. Foxmann-familien klarer rett og slett ikke å være i samme rom særlig lenge av gangen. Det er derfor duket for problemer når farens siste ønske var at familien skal gjennomføre den ukes-lange jødiske sørgehøytiden shiva sammen. Vi følger Judd i uka etter begravelsen, og det blir et solid oppgjør med fortiden, nåtiden og fremtiden

Etter å ha lest boka kan jeg godt forstå sammenligningen med Hornby. Ikke minst er tematikken i bøkene deres ganske like. Hovedpersonene er gjerne menn i tredve-årene som møter utfordringer i jobben, kjærlighetslivet eller i forhold til familien, og da gjerne alt på en gang. Fordi de er blitt værende igjen på guttestadiet er de ute av stand til å løse problemene sine på en voksen måte. Dette ser i blant annet Hornbys About a boy (Gutter er gutter) og High Fidelity. Men som seg hør og bør utvikler karakterene seg i løpet av historien, vokser med utfordringene og finner en større mening med livet. Slik sett har begge forfattere et tragikomisk blikk på (noen) menns problemfylte liv.

Jeg leste Troppers bok i sommer, og forventet kanskje at den skulle gi en sterkere feel-good-følelse enn det den faktisk gjorde. I god amerikansk ånd spares det ikke på noe. Det pøses på med død, utroskap, barnløshet, ulykkelige ekteskap og dysfunksjonelle familieforhold, alt beskrevet med både humor og alvor. Boka har mange "twist" der handlingen styres i uante retninger, og de korte kapitlene gir historien god driv. Mot slutten av boka kommer Judd Foxmann til en slags erkjennelse, mens jeg selv måtte innse at Tropper spiller mer på alvoret enn jeg hadde lest ut av bokas forhåndsomtale.

Så hvem liker jeg best? Jeg holder nok fortsatt en knapp på Hornbys tidligere romaner. Må jeg absolutt velge foretrekker jeg sober britisk humor fremfor amerikansk maksimalisme. This is where I leave you blir forøvrig film med blant annet Jason Bateman, Tina Frey og Jane Fonda i sentrale roller. Jeg er spent på om filmen vil bli markedsført som en romantisk komedie. Det ville i så fall være langt unna min opplevelse av boka. Mer spennende vil det kanskje være om norske forlag snart vil oppdage Tropper. Når Lier Horst kan være den nye Nesbø kan Tropper uten tvil omtales som den nye Hornby. Like god? Tja. Jeg kommer sikkert til å lese flere bøker av Tropper for å bli enig med meg selv på det spørsmålet.

3 kommentarer:

  1. Jeg har en følelse av at nesten alle bøkene jeg har lest i sommer/høst har vært i regi av amazon, if you liked this then??
    og denne?, osv osv, og klikkefingern lar seg lure hver gang. Jeg klager ikke altså for jeg har lest stabler med gode bøker i sommer.

    Tropper har derimot amazon ingen tro på er for meg, som er rart siden jeg ihvertfall har kjøpt 2 Hornbybøker siste året? De må vite noe om meg som jeg ikke selv har skjønt. Sannsynligvis dette med at selv anbefaltlistene var amazon scrolles til man finner noe man hadde lyst til å lese før man startet leitinga.

    Tropper høres ut som en mann for meg, og boka ganske likt mye annet jeg har lest, også blant amerikanerne, (Corrections og alle barna hjem til jul?), men jeg liker jo slikt, så da legges det på minne. En amerikansk Hornby høres unektelig fristende ut!

    SvarSlett
  2. Som Kindle-eier tar Amazon over stadig større del av vårt lesende liv. Det skjer umerkelig, det er gjennomgripende. Vi tror vi har funnet boka selv, men neida. Å laste ned samles fører automatisk til kjøp når man handler med usynlige penger og innbiller seg at dollarkursen fortatt står i 5...

    Det er rart at Amazon ikke har gjennomskuet deg enda! Jeg trodde Tropper-anbefalingen var et resultat av min Hornby-feber. Men pass deg! Et lite samle-trykk til og anbefalingene kommer strømmende. Med Tropper vet man i all fall hva man får. Et trygt valg til en regnværsdag dersom man ikke får nok av bøker om menn i krise (det gjør ikke jeg) :)

    SvarSlett
    Svar
    1. (hæh, står den ikke i 5?, jeg har ennå ikke helt forstått at kindlebøker koster noe som helst -)

      Min hang til midlivskrisemenn går i bølger. Som tenåring var det en stund det eneste jeg leste, nå må det være eksepsjonelt bra skrevet for å fenge, correction, menn i krise, sklir lettere ned enn de med midtlivskrise, for det er for sistenevnte død og myrstrå og ræcerbilerkommer inn (slo meg plutselig at kanskje er alle mannekriser midlivsorienterte?)

      Som du sier blir det mer og mer og amazon og i mitt tilfelle vil det si mer og mer amerikansk. Tror jeg kommer til å få et kindlesjokk når de siste månedene skal oppsummres.

      Slett