For tre år siden var mannen min og jeg på en uforglemmelig ferie før voksenlivet (dvs barn, rekkehus og all-inclusive-sydenferier) innhentet oss. Vi tilbrakte 10 dager i Sør-Afrika; 3 av dem i Cape Town og resten på safari. Byen var noe helt for seg selv, klimaet nydelig (vi var der på høsten), menneskene utrolig fine og dyrelivet helt unikt. Jeg gleder meg til å dra tilbake en vakker dag!
I jula benyttet jeg anledningen til å mimre litt som Sør-Afrika-besøket ved å lese Cape Town. I regnbuens tid, et impulslån fra biblioteket. I boka lar Tomm Kristiansen, mangeårig utenrikskorrespondent i NRK, oss bli kjent med sitt Cape Town. Vi leserne blir nennsomt guidet fra bydel for bydel mens Kristiansen forteller sine historier og anekdoter fra landet og byen.
Både Cape Town og Sør-Afrika har gjennomlevd en dramatisk fortid, og det eksisterer fortsatt store utfordringer når det kommer til kriminalitet, korrupsjon og forskjellsbehandling mellom hvite og sorte. I boka velger Kristiansen å gi oss et optimistisk bilde av dagens Cape Town, og når han skildrer Sør-Afrika i dag fokuserer han på den positive utviklingen som har skjedd i landet etter at Apartheid-regimet falt. De historiske tilbakeblikkene i boka består snarere av små historier enn av samfunnskritikk og politisk analyse. Mest interessant synes jeg det er når Kristiansen forteller hvordan norske myndigheter i all hemmelighet støttet ANC og anti-apartheid-krefter økonomisk.
Cape Town. I regnbuens tid er uten tvil skrevet av en mann som har et nært og varmt forhold til byen, og denne kjærligheten skinner tydelig gjennom i boka. Jeg kan godt forstå forfatteren, for jeg ble også betatt av byen og de vakre omgivelsene! Dette er en lettlest bok og for meg et trivelig gjensyn med Cape Town. Men boka gjorde meg også nysgjerrig. Jeg innså at jeg egentlig ikke kjenner så godt til landets nære historie som jeg trodde. Hva lærte vi egentlig om Apartheid i norsk skole på 80-tallet? Selv om denne dokumentaren nok raskt er arkivert gir den meg kanskje et spark bak til endelig å få lest de Sør-Afrikanske forfatterne Coetze og Brink i 2013!
Bloggeren og en vakker (og tam) kattepus - Et fantastisk møte! |
Herlig bokomtale med "nogo attåt"! Og tusen takk for fine ord hos meg i dag, de gjemmer jeg i hjertet mitt ;)
SvarSlettTakk skal du ha, Anette! Ønsker deg all lykke til videre!
SlettFor en spennende og eksotisk reise!
SvarSlettDenne boken av Tomm Kristiansen kan jeg tenke meg å lese. For en tid tilbake leste jeg "Vanære", som handler mye om situasjonen etter apartheid og som viser konfliktene som kan oppstå til tross for bedringer.
Ja, det var en helt fantastisk tur! "Vanære" står så absolutt på leselisten min. Jeg har vært litt "India-fiksert" i det siste, men nå har jeg lyst til å lese mer fra Sør-Afrika og (det moderne) Russland. Jeg er overbevist om at litteraturen kan fortelle oss like mye som historiebøkene, ja, i noen tilfeller kanskje mer :) Vi får se hva 2013 bringer.
SlettDet er fantastisk hvor mye en kan lære ved å lese skjønnlitteratur! For eksempel har jeg nå startet på "Storm i juni", en bok jeg aldri hadde hørt om før den ble satt opp i Lesesirkel 1001 bøker. Mye historie tydeligvis, men på en måte som overhode ikke er tørr og kjedelig. Russland er et spennende område, jeg kan anbefale "Jeg, Bakunin" av Bergljot Hobæk Haff :)
SlettTusen takk for lesetips! Jeg synes synd på dem som ikke leser bøker. Tenk så mye de går glipp av: Land de aldri får besøke, historiske begivenheter de aldri får oppleve og mennesker de aldri får møte - om det så "bare" er gjennom bøkenes verden :)
SlettFor en fin pusekatt! Jeg hadde nok rørt den så vidt og luntet tilbake bak kamerae, tam eler ikke, hehe.
SvarSlettÅja, fine pusen! Denne kunne jeg tenkt meg sovende foran peisen hjemme! Nå var dette "kattunge"-utgaven, men mammapusen fikk jeg også klappe. Den var på størrelse med en forvokst Labrador. Snakker om katt!
SlettÅh så fint!! Hihi, jeg studerte pusen på bildet en gang til og jeg synes det ser ut som den gapskratter: "HÆHÆHÆ!" Hehehe, morro pus!
Slett