onsdag 2. januar 2013

Leseåret 2012 - En oppsummering


Mål for 2013: Lese mer. Trene mer. I den rekkefølgen.
Kilde: tumblr.com

Aller først: Dette har vært et flott leseår, folkens! Når jeg ser på lista over bøkene jeg har lest i 2012 må jeg si meg såre fornøyd! Ikke bare har jeg lest masse bra bøker i år, men antallet (43 bøker) er også vel og bra. Døgnet har jo tross alt bare 24 timer, og jobb, mann og twins skal jo ha sitt. Så selv om et mål for 2013 må være å lese og blogge om enda flere bøker, innvilger jeg meg et klapp på skulderen og konstaterer et"vel lest 2012"! 

Årets leste bøker er for øvrig veldig typisk meg. Mye romaner, noe krim og (dessverre) enda mindre av andre sjangre. Jeg sier dessverre, for den siste kategorien har gitt meg flere interessante leseopplevelser i år. Ellers er det lite av det nyeste nye på lista, men heldigvis følger jeg mange gode bokblogger som holder meg oppdatert på det feltet. 

Å lage en liste over de beste leseopplevelsene i år er vanskelig, men det å velge ut den beste boka var overraskende enkelt. Jeg skammer meg ikke for å kåre Min Kamp 1 av Karl Ove Knausgård til årets leseopplevelse nummer en. Knausgård skriver om skam og skyld, svakhet og utilstrekkelighet, tro og tvil, om fedrenes synder og sønners byrder, ja rett og slett om hva det vil si å være menneske i dag. Det gjør vondt langt inn i hjerterota.

Kåringen av førsteplassen var selvfølgelig ikke helt uten kamp (beklager ordspillet). Knausgårds ener ble tett fulgt av disse bøkene, i vilkårlig rekkefølge: 

 • Shantaram av Gregory David Roberts (omtale kommer)
 • Of Mice and Men av John Steinbeck 

9 kommentarer:

 1. Så mange bøker med barn og jobb i tillegg står det respekt av! Lesing skal være gøy - ikke stress! Du leser ganske så forskjellige bøker enn meg, derfor gleder jeg meg til å følge deg også inn i det nye året :o) Godt leseår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker og takker! Ja, vi håper leseåret blir bra, og dersom jeg klarer å skrive omtalene mine i enda raskere tempo (dvs ikke sitte å flikke på dem i dagesvis) så blir det kanskje enda mer å lese på denne bloggen. Det blir koselig å følge deg videre også!

   Slett
 2. Du kan absolutt være fornøyd med lest-2012!
  Når du skriver slik om "Min kamp" skal jeg vurdere å lese bøkene, men de blir ikke prioritert i år siden jeg har for mange på listen allerede. "Forbrytelser" har jeg fremdeles på leselisten, etter at du skrev om boken tidligere.

  Ønsker deg et riktig godt nytt år, med mange fine lesestunder :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at jeg kan inspirere! Uansett er det jo slik at enhver bok har sin tid. Jeg tror ikke du blir skuffet når du med tid og stunder leser "Min kamp" (nr 1). Jeg er sikker på at bøkene til Knausgård vil bli stående i lang tid fremover, så om de leses om ett eller fem år tror jeg ikke spiller noen rolle :)

   Vi blogges i 2013!

   Slett
 3. Av disse bøkene har jeg ikke lest en eneste en, Bokofilia. Beklageligvis burde jeg kanskje si, siden dette skal være gode bøker :) Du har vel kanskje fått med deg hva jeg mener om Knausgård tidligere? He he.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så mange bøker der ute at man umulig får lest alt! Derfor er det så inspirerende å lese blogger, synes jeg! Da holder man seg oppdatert på de bøkene man aldri kan eller vil lese.

   Og Knausgård da! Jeg vet at du har en "hang-up" på at han aldri skal leses, men om 30 år Marit, når du endelig leser noe av denne mannen, så lover jeg deg en god leseopplevelse :) Hi hi!

   Slett
 4. Åh, Everything is illuminated! Jeg hakke lest boka men ELSKER filmen. Bra du liker den første Min Kamp, jeg har ikke begynt enda. Den står i hylla men foreløpig må den bare stå.. Føler jeg må gjøre meg ferdig med en krim-serie før jeg begynner på en ny serie. Kanskje dumt og tregt å tenkte sånn. Burde ikke 'bremse' seg selv. Pytt pytt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres ut som om du leser serier på samme måte som du leser bøker og blogger ;) Alt til sin tid, der er ingen vits i å tvinge frem lysten til å lese en bok!

   Slett
  2. Da har du rett i at jeg gjør.. Enig!

   Slett